reklama

Co může způsobit?

Látky, které Helicobacter pylori vylučuje, mohou způsobit kromě onemocnění trávicího systému i kožní onemocnění – jako například ekzémy nebo infekci krve. Jednou z nich je třeba snížená hladina krevních destiček.

Příznaky onemocnění jsou: nepříjemné bolesti v nadbřišku, špatné trávení, nadýmání a plynatost, nechutenství, nevolnost, zácpa, pálení v žaludku, nutkání zvracení, vyrážka.

Způsoby vyšetření

Jednak krví, kdy se zjistí přítomnost protilátek v krvi. Toto vyšetření je však pouze orientační. Pak stolicí nebo dechovým testem – pacient vypije testovací roztok a potom dýchne do zkumavky. Jiným způsobem je vyšetření gastroskopií – je to ta „obávaná" hadička do žaludku. Toto vyšetření patří mezi nejpřesnější.

Čeho se musíme vyvarovat?
.
Nesmíme zatěžovat žaludek velkými porcemi jídla. Ideální je jíst šestkrát denně malé porce.

Pozor na přílišné solení, okořeněná jídla.

Měli bychom se vyvarovat sladkostí, kofeinu, alkoholu, ale i černému čaji. Také raději omezte pití mléka.

Naopak je vhodné zařadit do jídelníčku ovesné a pšeničné vločky, potraviny bohaté na vlákninu. Tělo potřebuje rovněž zvýšený přísun vitaminu C.

Helikobakter je nejen nemoc špinavých rukou ale přenáší se i slinami – například pitím a jídlem po někom, kdo už v těle tuto bakterii má. A samozřejmě i líbáním. Většinou se nakazí člověk, který má oslabenou imunitu.