Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ochrnutým pacientům svítá na lepší časy? Potkani po poranění znovu běhají

Věda
Věda
Foto: Pixabay

Lausanne - Vědci ve Švýcarsku dokázali vrátit pohybové funkce potkanům paralyzovaným po poranění míchy. Informuje o tom portál stanice BBC.

Nováčková Kateřina [Vědci ze Švýcarského technologického institutu ošetřili míchu chemikáliemi a poté jí stimulovali elektrickým proudem. Jinak nehybní hlodavci pak mohli zdolat schody i běhat. Na poraněných místech vyrostly nové nervy, které přemosťují přerušené místo. To by však k pohybu nestačilo. Míchu je třeba ještě stimulovat elektrickým proudem, aby slabý signál z mozku dokázal uvést do pohybu údy. "Zvíře postupně získává schopnost udělat krok, běhat a pak i sprintovat a zdolávat překážky," řekl vedoucí týmu Gregoire Courtine. "Je to zcela neočekávané. Potkani chodí dobrovolně," dodal.

Studie uveřejněná v časopise Science dává naději na léčbu ochrnutí u lidí. Lékaři ve Spojených státech dokázali již loni postavit na nohy Roba Summerse paralyzovaného po autonehodě. Nedokázali mu však vrátit pohybové schopnosti v celém rozsahu. "Největší přínos tohoto experimentu je v tom, že ukazuje možnost téměř úplného uzdravení," řekl Bryce Vissel z Garvan Institute of Medical Research v Sydney. Další odborníci však varovali, že zranění míchy jsou většinou mnohem komplikovanější než ta, která nyní vědci způsobili pokusným potkanům.

Témata:  zdraví vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy