reklama

Byl pojmenován po archandělu Gabrielovi – matka Gavrila svého syna původně chtěla pojmenovat Spiro, místní kněz ji však přesvědčil o tom, že by se její dítě mělo jmenovat Gavrilo, což v srbštině znamená Gabriel. Archanděl, po kterém byl útočník nakonec pojmenován, je podle Bible andělem strážným, který Marii zvěstoval narození Ježíše.

Když odstartoval největší válku v dějinách lidstva, bylo mu pouhých devatenáct let. Narodil se 13. 7. 1894 a v době atentátu mu do dne dovršení dvaceti let chybělo pouhých čtrnáct dní. To mu také zachránilo život – podle tehdejšího zákona totiž nemohl být k smrti odsouzen člověk mladší dvaceti let a Gavril tak byl odsouzen k trestu odnětí svobody na dvacet let, tedy k nejtvrdšímu trestu, který zákon pro člověka jeho věku umožňoval.

Byl stejné národnosti jako Adolf Hitler – před sto lety ještě země jako Polsko a Česká republika neexistovaly. Tato území byla spojena pod jednotnou habsburskou říší se sídlem ve Vídni. Podle historika Tima Butchera byl Gavrilovi říší přidělen stejný typ cestovního pasu, který o několik let později získal i Adolf Hitler.

Gavrilo měl neuvěřitelné štěstí. Vůz, ve kterém František Ferdinand cestoval, měl kolem útočníka pouze projet. Jeho řidič však špatně odbočil a byl nucen zastavit v těsné blízkosti vraha, který tak měl daleko lepší výhled na svou oběť. Smrtelná rána byla tak přesná, že následník trůnu zemřel v rámci několika minut.

Nešlo o srbského nacionalistu – Gavrilo ve skutečnosti patřil ke skupině aktivistů, kteří bojovali za sjednocení slovanských národů Bosny. Zastřelení Františka d'Este pro ně mělo být jakýmsi impulsem, který by ostatní podnítil k akci.

Nakonec jim to vyšlo: vznikl stát Jugoslávie, který pod svojí vlajkou sjednotil všechny jižní Srby. Ale za jakou cenu? Životem zaplatily miliony nevinných lidí.

Gavrilův odkaz na Balkánu šíří nepokoje. Různé etnické skupiny, které v Jugoslávii žijí, mezi sebou totiž dodnes bojují, a každá z nich si Gavrilův čin vykládá trochu jinak. Jeho jméno je mimo jiné spojováno například s balkánskou válkou nebo extrémistickými skupinami.