Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslední roky Napoleona? Na Svaté Heleně studoval angličtinu

Napoleon Bonaparte, muzeum voskových figurín Karlštejn
Napoleon Bonaparte, muzeum voskových figurín Karlštejn
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Paříž - Francouzský vojevůdce Napoleon se během svého vyhnanství na ostrově Svatá Helena učil anglicky. Dokazují to fragmenty jeho poznámek, které se budou o víkendu dražit v Paříži spolu s dalšími 350 předměty někdejšího císaře, píše agentura Reuters.

Během doživotního vyhnanství na Svaté Heleně bojoval Napoleon proti nudě mimo jiné studiem gramatiky anglického jazyka."Run, runned, running," napsal Napoleon na jeden kus dochovaného papíru. V dalších poznámkách si překládal krátké konverzační věty z francouzštiny do angličtiny.

"Je neuvěřitelné zamyslet se nad tím, že poté, co celý život bojoval proti Angličanům, se Napoleon nakonec rozhodl učit anglicky. Mohl o tom přemýšlet už dřív," citoval Reuters Jeana-Pierra Osenata, předsedu aukčního domu Osenat, v němž se aukce Napoleonových artefaktů uskuteční.Osenat očekává, že výtěžek z dražby zbytků papírů připevněných na tři orámované desky by se mohl vyšplhat až do výše 9 500 eur (233 000 korun).Napoleon zahájil svou kariéru coby vojenský kadet. Postupně se stal brigádním a divizním generálem a během krátké doby povýšil na jediného vládce Francie, nově uspořádal Evropu a sám vybudoval francouzské impérium. Následoval jeho politický pád a smrt ve vyhnanství na Svaté Heleně v 51 letech.

Témata:  Francie historie Napoleon Bonaparte

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy