reklama

V celé Evropě žije 150 milionů lidí, kteří trpí různými formami alergie. Toto číslo řadí alergické potíže mezi nejčastější chronická onemocnění Evropanů. Jestliže tato nemalá skupina lidí zahrnuje také vás, dost možná se v jarním období před alergeny raději skryjete v domácnosti. Ani to však nemusí být úplně dobrým řešením, pokud se efektivně nezbavíte právě těch alergenů, které se drží v interiéru a pronikají do něj z venkovního prostředí.

V domácnosti se alergeny jako pily, bakterie, spory plísní a roztoči udržují především v materiálech se složitou strukturou, jako jsou látky, čalounění, koberce atd. Vždy byste měli vycházet především z instrukcí, které vám pro vaše specifické alergie poskytne lékař. Rozhodně však nic nezkazíte, pokud se budete držet následujících rad – naopak tím můžete výrazně snížit svoji expozici vůči alergenům, tedy zapracovat na odstranění příčiny svých potíží.

Roztoči

Podle průzkumů Americké akademie pro alergie, astma a imunologii jsou roztoči bezkonkurenčně nejčastějším spouštěčem alergických projevů v domácnosti. To potvrzuje také Ing. Igor Pifka, specialista na technologie vysávání ze společnosti Solight Holding: „Průměrný koberec může obsahovat až 1000 roztočů na jeden čtvereční metr. Ti se živí odumřelými kožními buňkami a během svého tříměsíčního života mohou vyprodukovat až 2000 trusových částic, které mají mikroskopickou velikost a vyvolávají různě vážné alergické reakce.“

Roztoči se zdržují především ve složitých strukturách textilních materiálů, ale celkově lze říci, že jsou v domácnosti všude. Alergologové proto doporučují používat speciální bariérové povlečení. Jeho struktura je tak hustá, že jí roztoči neprojdou. Průměrný roztoč měří okolo 10 mikrometrů, velikost pórů tedy musí být co nejníže pod touto hranicí.

Výměna a praní ložního prádla se u alergiků doporučuje mnohem častěji, a to jednou za 7-10 dní. Prát by se mělo při teplotě 60 °C. Při této teplotě roztoči hynou, ale pro likvidaci jejich alergizujících výkalů bychom měli využít speciální přísady do praní, jako například Acaril.

Celkový výskyt roztočů ve své domácnosti výrazně snížíte úklidem pomocí správně zkonstruovaného vysavače, který pracuje s pokročilou separací prachu a je osazen kvalitními HEPA filtry. Je vhodné vybírat vysavač i podle toho, zda jsou k němu k dispozici nástavce pro vysávání čalounění a matrací.

Zajímavý způsob, jak zamávat s alergeny v plyšových hračkách, je jejich zamrazení. Prostě dejte hračku do plastového sáčku a takto ji vložte každý týden na 3-5 hodin do mrazáku. Nízká teplota pod bodem mrazu roztoče zničí.

Psi a kočky

Odumřelé kožní buňky odpadávají také z našich domácích mazlíčků a jsou rovněž jedním z faktorů, které mohou spouštět alergie. Z neznámých důvodů snášejí alergici některá psí plemena mnohem lépe nebo na ně nemají alergickou reakci vůbec. Patří mezi ně například pudl nebo portugalský vodní pes, kterého si pořídila rodina bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy právě kvůli alergii dcery Malie. Ze psů těchto plemen prostě padá méně „lupů“.

Pokud chcete znát svoji reakci nebo svých dětí na konkrétní plemeno, navštivte přátele s takovým pejskem. Je však potřeba strávit alespoň 30 minut v blízkosti zvířete a poté pozorovat svoji reakci nejen bezprostředně po kontaktu, ale také během následujícího dne. Reakce totiž může mít zpoždění.

Plísně

Alergie na plísně se může objevit i u dospělých osob, které jí v minulosti netrpěly. Mnoho lidí plísně jako alergeny nevnímá, protože jsou přeci „někde nalepené na zdi, tak jak bych je mohl vdechnout?“.

To je velký omyl, protože alergické reakce ve skutečnosti vyvolávají jejich mikroskopické spory, které se šíří vzduchem a jejich koncentrace se i ve venkovním ovzduší zvyšuje ve vlhkém a chladném počasí. Některé plísně produkují mykotoxiny, které způsobují plísňové infekce (mykózy). Plísně většinou v domácnosti raší na tmavých a vlhkých místech, jako jsou kouty v koupelně, na toaletě, ale i v kuchyni, předsíních a spížích.

Pokud je to možné, měli bychom na svoji alergii myslet při výběru bydlení, rozhodně pro nás nebudou vhodné byty ve sníženém přízemí, které je v těsném kontaktu se základy domu, v nichž se plísně velmi často vyskytují. Je bezpodmínečně nutné je odstraňovat pomocí desinfekčních přípravků ihned, jakmile je v domácnosti zaregistrujeme. Nezapomínejte rovněž hlídat kazící se potraviny (plesnivějící pečivo, ovoce atd.) a také se jich ihned zbavovat. V prevenci plísňových alergií vám mohou pomoci také odvlhčovače vzduchu, pokud je ve vašem bytě příliš vlhko. Čističky vzduchu si pak poradí se sporami poletujícímu v ovzduší.

Švábi

V České republice se jedná o poměrně zřídka vídanou záležitost, přesto se však můžeme se šváby setkat na cestách během dovolených apod. Například koupí starožitného nábytku také poměrně riskujeme, že si do bytu zavlečeme šváby tuzemsky nejvíce rozšířeného druhu, a to rusa domácího. Pokud se tak stane a v domácnosti žije alergik, je pak velmi pravděpodobné, že se projeví symptomy. Alergii způsobují bílkoviny, které se nacházejí ve švábím trusu.

Švábi se zdržují především v teplém a vlhkém prostředí, hlavně v koupelnách, kuchyních a vůbec tam, kde se pracuje s potravinami. Jakmile se jednou do domácnosti dostanou, je potřeba nasadit pesticidy, což je vhodné svěřit do rukou odborníkovi na desinsekci. Jako prevence je důležité udržovat domácnost v čistotě.

Pyl

Mnoho lidí se myslí, že pylům se lze vyhnout zdržováním se v domácnosti se zavřenými okny. Jakmile však jdeme v pěkném počasí na procházku, přineseme si domů pylů víc než dost na svém oblečení a obuvi. Stejně tak se dostává pyl do domácnosti na srsti chlupatých miláčků, což někdy také vede k chybné domněnce, že přímo pes nebo kočka vyvolává alergickou reakci, přitom však jde o alergii na pyly. Každopádně pokud trpíte pylovou alergií, měli byste svého psa či kočku v období vaší sezónní alergie co nejčastěji vyčesávat. Samozřejmě pomáhají zavřená okna, obzvláště, pokud můžete využít klimatizaci. Také je vhodné se převléci do domácího oblečení hned, jakmile s vrátíte z venku.

Pokud použijete čističku vzduchu s HEPA filtrem, můžete se zbavit až 80 % pylů v domácím ovzduší. Kvalitní HEPA filtr je však důležitým faktorem také při výběru vysavače. Vhodnou volbou může být například Dyson Cinetic Big Ball, který je přímo určený pro domácnosti s alergiky – disponuje certifikací Asthma & Allergy FriendlyTM. Cyklonová separace prachu zajistí, že i mikroskopické částečky zůstanou ve sběrné nádobě a nejsou vyfukovány zase zpět do místnosti. Skvělá je také sada nástavců Allergy kit pro vysávání čalounění, škvír a matrací. Díky nástavci Dyson groom pak můžete vyčesat a vyluxovat zároveň také svého zvířecího miláčka.

Cigaretový kouř

I když se cigaretový kouř nepočítá mezi „tradiční“ alergeny, je celkem jasné, že alergikům způsobuje jeho vdechování nepříjemné podráždění dýchacích cest. Lékařské studie navíc ukázaly, že u dětí vystavených působení tabákového kouře obrovsky stoupá riziko rozvoje astmatu. Jsou-li tedy rodiče kuřáci, měli by alespoň své děti ušetřit působení toxických látek z hořící cigarety.