Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je rakovina civilizační choroba? Existovala už před ,7 miliony let, zjistili vědci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: ptc.cz

Rakovina je často považována za civilizační chorobu, která souvisí s naším mnohdy nezdravým životním stylem. Jak ale nyní ale informuje server EurekAlert, rakovina není problémem, který sužuje jen naši civilizaci – existovala totiž již před 1,7 miliony let.

Jak server informuje, v magazínu South African Journal of Science vyšly dvě nové studie, které dokumentují nález zatím nejranějšího výskytu rakoviny a kostních nádorů u lidských fosílií.

První studie dokumentuje nález nártní kosti, která je stará přibližně 1,7 milionů let a byla nalezena v jihoafrickém Swartkrans. Ačkoliv si vědci nejsou zcela jisti, kterému druhu kost náležela, bezpochyby podle nich jde o příbuzného člověka. V této kosti byly nalezeny známky osteosarkomu, rakoviny kosti.

Nejstarší nádor, který je zdokumentován v druhé studii, byl nalezen v páteři dítěte Australopithecus sediba, Karaba. Stáří tohoto nálezu je ještě větší – přibližně 2 miliony let.

Jak server připomíná, doposud rekord držel nález v žebru neandrtálce z období přibližně před 120 tisíci lety. Jedná se tedy o velmi výrazný posun do historie.

„Moderní medicína často předpokládá, že rakovina a nádory v lidech jsou způsobeny moderním způsobem života a prostředím. Naše studie ukazují, že původ těchto nemocí sahá až k našem předkům, miliony let před existencí moderních industriálních společností," okomentoval to Edward Odes, který jednu ze studií vedl a na druhé se spolupodílel.

Témata:  rakovina neandrtálci vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy