Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozvědka ČSSR verbovala Hitlerova prominentního pobočníka. Jaký byl cíl akce?

Adolf Hitler se prochází Paříží, po obsazení německou armádou
Adolf Hitler se prochází Paříží, po obsazení německou armádou
Foto: National Archives

Rozvědka komunistického Československa verbovala do svých služeb prominentního nacistu Franze Karmasina a podílel se na tom i ministr vnitra a pozdější premiér Lubomír Štrougal. Zjistil to historik, kterého citoval slovenský deník Pravda.

Karmasin, rodák z Olomouce, byl emisarem nacistického vůdce Adolfa Hitlera v Bratislavě. Předsedal Karpatoněmecké straně, ve 30. letech odbočce Henleinovy strany na Slovensku. Poté byl státní tajemník slovenské vlády. Za války působil jako německý poslanec na Slovensku, jako představitel a propagátor nacismu a rasových zákonů.Soud v poválečném Československu nad Karmasinem vynesl trest smrti oběšením.To však komunistické špionáži nebránilo v tom, aby s ním navázala styky, píše Pravda.

"Nejprve ho (Karmasina) získala maďarská tajná služba, potom ho převzaly československé tajné služby," řekl Pravdě historik Matej Medvecký ze slovenského Ústavu paměti národa, který zkoumal archivy tajných služeb.Právě Medvecký našel v archivech spis československé tajné služby vedený na Karmasina. Rozvědka ho evidovala pod krycími jmény Karla a Kafra.Karmasin uprchl po válce do Rakouska, odtud do západního Německa. V Bavorsku se pohyboval v kruzích spolků vysídlených sudetských Němců.Československá rozvědka se ho snažila získat poprvé v roce 1956. Potom v roce 1963, kdy získal důležité funkce v sudetoněmeckých krajanských organizacích. Tehdy plán získat Karmasina ke spolupráci schválil ministr vnitra Lubomír Štrougal, pozdější premiér. Je pod ním jeho podpis.

Karmasin spolupráci s Čechoslováky zvažoval, vyjednával o ní, ale nepřistoupil na ni.Maďarům přitom informace do konce roku 1956 předával.

Po krvavém potlačení protikomunistického povstání se nicméně odmlčel. "Karmasina vývoj v Maďarsku zaskočil, lekl se. Obával se, aby se spisy o něm nedostaly do nepovolaných rukou," tvrdí historik Medvecký. "Skončilo to tak, že Maďaři se dohodli s Československem, že ho převezme. Dokumentace to vysvětluje i tak, že pro československou rozvědku bude Karmasin užitečnější."Styk s Karmasinem pak navázal agent československé rozvědky s krycím jménem Natan. Z dokumentů vyplývá, že mu Karmasin nedůvěřoval.Natan mu nabízel na prvním setkání 300 marek měsíčně. Karmasin je odmítl.V roce 1965 za Karmasinem do Německa vyslala komunistická rozvědka bývalého spolužáka jeho syna. Ani on však nepochodil.Franz Karmasin zemřel v roce 1970 ve městě Steinachu. Bylo mu 68 let.

Témata:  Adolf Hitler Lubomír Štrougal historie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy