reklama

Prášky na spaní = kvalitní spánek

Studie prokázaly, že prášky na spaní prodlouží celkovou dobu spánku průměrně jen o 25 minut. Sice dokážou navodit spánek rychleji, ale jejich otupující účinek zvyšuje pravděpodobnost, že si nebudete pamatovat, že jste se v noci probudili - a tudíž budete mít pocit, že jste spali lépe.

Po alkoholu se lépe spí

Alkohol sice pomáhá vklouznout do spánku rychleji, ale má zároveň značný negativní dopad na množství a kvalitu spánku. V první polovině noci alkohol přinese hluboký spánek, ale potlačí fázi REM, kdy se zdají sny. Jakmile alkohol vyprchá, je naopak spánek lehčí a těkavější s častějším probouzením.

Doženu to o víkendu

Dvě třetiny populace chodí o víkendu do postele později a spí déle. Tím si ale koledují o společenskou verzi pásmové nemoci, kterou zažívají cestovatelé při přeletu přes dvě a více časových pásem, píše list The Sun. Změna spánkového vzorce naruší běžné zvyšování a klesání tělesné teploty, což zpomalí příchod spánku. A výsledkem je v neděli večer nespavost, po které jste v pondělí ráno nevyspalí a unavení.

Osm hodin spánku?

Pravdou je, že potřeba spánku se u různých lidí liší. Děti potřebují více spánku než dospělí a někteří lidé jsou přirozeně kratší spáči než jiní. Doporučovaná doba spánku pro dospělé je sedm hodin a více, ovšem pokud tato doba přesáhne devět hodin, je to stejně špatné, jako nedostatek spánku.

Přestaňte rýt do svých potomků

Existují vědecké důkazy, že přirozené spánkové rytmy pubescentů zpomalují hormonální změny, jimiž jejich tělo prochází. Proto je jejich přirozenou spánkovou tendencí jít do postele později a také později vstávat. Kromě toho potřebují asi devět hodin spánku za noc. Školy, které ráno posunuly začátek výuky, zaznamenaly lepší výkony studentů i snížení denní ospalosti a klimbání v lavicích.

Sýr přináší zlé sny

Některým druhům potravin je připisována odpovědnost za noční můry, ale podle jedné studie může být vina spíš na straně našich emočních postojů vůči jídlu. Lidé konzumující zdravou stravu s delšími intervaly mezi jídly mívají příjemnější a živější sny, zatímco ti s nekontrolovanými či citově podbarvenými stravovacími vzorci mívají častěji znepokojivé a děsivé sny.

Počítání oveček

S touto prastarou radou ovšem vědci rozhodně nesouhlasí. Tým psychologů z Oxfordské univerzity provedl studii, v níž 50 dobrovolníků trpících nespavostí rozdělil do tří skupin. První skupina před spaním počítala ovečky, druhá si představovala něco příjemného - například scénu z dovolené - a třetí si mohla vybrat, jak se pokusí usnout. Skupina, která si před spaním udržela šťastnou myšlenku, usnula o 20 minut dříve než obvykle, zatímco skupině počítající ovečky to trvalo o 40 minut déle než obvykle.