reklama

Do domu na ulici Thierschstrasse 41 se Hitler nastěhoval jako neznámý veterán první světové války v roce 1920 a s přestávkou, kterou musel po neúspěšném pokusu o puč z roku 1923 strávit ve vězení, zde žil až do roku 1929.

Dům patřil podle historika Paula Hosera židovskému majiteli Hugovi Erlangerovi, který na svého podnájemníka vzpomínal v roce 1934 v rozhovoru s Hitlerovi nakloněným životopiscem takto: "Musím přiznat, že Hitler mi byl docela sympatický. Potkával jsem ho často na schodech nebo u vchodu - zpravidla si přitom něco zapisoval do svého sešitu na poznámky - a většinou se mnou velmi přátelsky prohodil pár nezávazných slov. Nikdy jsem neměl pocit, že by na mě pohlížel jinak než na ostatní lidi."

"Protože jsem Žid, zajímal jsem se co nejméně o aktivity mého podnájemníka a nacionálních socialistů," poznamenal k tomu později Erlanger. O dům přišel v roce 1934, kdy ho převzalo město Mnichov. Důvody nejsou zcela zřejmé, je ale možné, že se mělo utajit, že Hitler bydlel u Žida.

V roce 1938 byl Erlanger načas zavřen do koncentračního tábora Dachau. Před smrtí během holocaustu ho zachránilo manželství se ženou, která nebyla Židovka, píše magazín Der Spiegel.