Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úsměv jako z pohádky? Zkuste bělící přípravky a dietu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Kdo by nechtěl mít úsměv jako vystřižený z hollywoodského plátku! Krásné zuby jsou základ zdravě vypadajícího vzhledu. Někomu byl nadělen do vínku a jiný si s ním musí dát trošku práce.

V prvé řadě si dejte pozor na veškeré bělící přípravky. Nějaké opravdu fungují, ale většina z nich je pouze reklamní tah na branku. I nevinně se tvářící „bělicí vybavení“ může někdy nadělat více škody než užitku.

Zmíníme li zubní pasty, některé jsou abrazivní, takže mají charakter zrníček písku. Tím v podstatě mechanicky poškozují sklovinu, čímž dochází ke zvýšené citlivosti nebo k nenávratnému poškození zubů.

Zkuste bílou dietu. A o co se jedná? Je to velmi jednoduché. Zkuste se vyvarovat barevně zabarveným potravinám. Jde například o borůvky, čokoládu, kávu či červené víno. Samozřejmě nejde o to, abyste jim dali vale doživotně, ale jejich konzumaci omezte na minimum. 

Pokud jste milovníci kávy, zkuste ji pít brčkem. Okolí bude zprvu zjevně překvapené, ale zvykne si stejně, jako vy.

Nezanedbávejte preventivní prohlídky u zubního lékaře. Stomatolog kromě kontroly kazů provede profesionální čistění za účelem odstranění zubního plaku. A ten, jak známo, je původcem všeho špatného. A neopomíjejte ani zubní hygienu, které je neméně důležitá. Naučíte se, jak zuby správně čistit a starat se o ně. Hygienistka vám navíc odstraní zubní kámen, plak a chrup vyleští, takže budou najednou čisté a zářivě krásné.

Investujte do zubních kartáčků. Určitě zapomeňte na ten nejlevnější drogistický sortiment. Kartáčky jsou mnohdy tvrdé, neohebné a spíše než li službu, udělají "paseku".

Vyplatí se používat také zubní nit a mezizubní kartáčky. Jenom samotný kartáček vás veškerých nečistot opravdu nezbaví!

V neposlední řadě je velmi důležitá i očista jazyka. Drhnutí jazyka kartáčkem není jen možnost, jak jít naproti svěžímu dechu. Hromadí se v něm bakterie, což vede ke vzniku skvrn i tmavému zbavení zubů. 

Zkuste přestat kouřit. O tom, že jsou cigarety špatné ve všech ohledech, bylo již řečeno mnohé. Jistě vás tedy nepřekvapí, že cigareta je jedním z nejhorších pachatelů, kteří ničí přirozenou barvu zubů. Zkuste si najít jiný, lepší zlozvyk.

A jaký je váš "zubní režim"? Dodržujete výše zmíněné? Pokud ne, zkuste s tím začít. Nemusíte najednou, stačí postupně. Objednejte se na dentální hygienu a pijte méně kávy.

Témata:  ženy krása zubaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy