reklama

Je nepopiratelné, že přemíra psychologického stresu není dobrá pro vaše zdraví, protože může ohrozit váš imunitní systém a vystavit tělo riziku onemocnění. Nicméně existuje také velmi zvláštní lékařské jev, který připomíná zlomené srdce, píše server IFL Science.

Tomuto zdokumentovanému stavu se nazývá „syndrom zlomeného srdce “, který je vědecky známý jako tako-tsubo kardiomyopatie. Jde o akutní kardiomyopatii vyvolanou stresem. V květnu 2009 popsali italští lékaři jeden případ tohoto onemocnění v odborném časopise Canadian Medical Association Journal.

Syndrom je vyvolán náhlým přívalem adrenalinu do srdečního svalu, což způsobí dočasné oslabení srdečního svalu – kardiomyopatii. Příznaky syndromu jsou tak závažné, že je nutné vyhledat lékařskou pomoc. První projevy totiž vypadají jako masivní infarkt, nicméně změny na EKG nejsou pro infarkt typické. Stejně tak enzymatické testy vycházejí negativně, a také koronární tepny vypadají normálně. Mnoho pacientů je zpočátku hospitalizováno s diagnózou těžkého srdečního selhání. 

Studie publikovaná v 1997 v časopise Heart byla jednou z prvních, ve které byl tento jev byl dokumentován u lidí. Vyprávěl příběh dvou pacientů, kteří prodělali akutní kardiomyopatii, která byla dávána „do souvislosti s velkým emocionálním stresem.“

Unikátní na syndromu zlomeného srdce je to, že nastává u jinak zcela zdravých pacientů, a to velmi záhy po epizodě těžkého emočního stresu. Přesný mechanismus není znám, zdá se ale, že „zlomené srdce" je stav dočasný a zcela vratný.

Lékaři v Miriam Hospital vytvořili registr 70 pacientů s tímto syndromem a zjistili, že většina z nich byly ženy, které zažily velmi stresující fyzickou nebo emocionální událost. Přibližně 67 % z nich dostalo nějakou špatnou zprávu o někom z jejich rodiny, nebo byli svědky dopravní nehody, a to těsně před nástupem příznaků. Úmrtnost se pohybuje kolem 4 až 5 procent, uvedla nadace British Heart Foundation pro server IFLScience.

Zajímavé je, že jen u dvou pacientů došlo k opakování syndromu zlomeného srdce, zatímco ostatní pacienti nezaznamenali během následujících čtyř let žádné srdeční potíže. Jak se tedy zdá, v případě kardiomyopatie jde zřídkakdy o fatální záležitost, pokud jsou pacienti podporováni léky, respirátory atd. Vědci také odhalili zajímavý a nečekaný objev: k většině případům syndromu zlomeného srdce došlo v průběhu jarních a letních měsíců, což je podle nich v naprostém kontrastu k sezonnímu načasování infarktů, které se obvykle vyskytují v zimě.

Dr. Alexander Lyon je kardiolog v Royal Brompton Hospital v Londýně, jedné z největších britských nemocnic specializovaných na srdce, a v současné době zkoumá Takotsubo kardiomyopatii. V rozhovoru pro The Guardian. vysvětluje: „Pro kardiologa infarkt znamená blokování věnčité tepny, ale v tomto stavu jsou věnčité tepny otevřené a krevní zásobení je v pořádku, pak se podíváme na čerpací komory a ty jsou paralyzovány, a navíc mají jedinečný a abnormální tvar. Vypadá to jako japonské rybářské hrnce na chobotnice zvané Takotsubo – odsud pochází to jméno.“ Odhaduje také, že až 2 procenta předpokládaných „infarktů“, ke kterým dojde každý rok ve Velké Británii, ve skutečnosti byly syndromem zlomeného srdce.

Jak se ukazuje, na všech příbězích o smrti na „zlomené srdce“ zřejmě existuje zrnko pravdy – a nejde tedy jen o mýtus romantických básníků.