Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Každý třetí Čech měl pletky s kolegou či kolegyní. Odborníci ale varují před problémy

Láska
Láska
Foto: Pixabay

Praha - 94 procent Čechů přiznává, že na pracovišti někdy flirtuje. Třetina respondentů přiznala, že se někdy zapletla s kolegou nebo kolegyní. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK. Šetření už však nezkoumají, jak vzniklé vztahy dopadají. Milostná aféra může být problém především pro menší firmu.

Celkem 40 procent mužů a 27 procent žen má podle průzkumu zkušenost s intimním vztahem v práci.

"Partneři svým vztahem vytvářejí odlišnou samostatnou jednotku uprostřed týmu, a tím se zároveň z týmu částečně vylučují," uvedla psycholožka Alexandra Hrouzková z poradny My Life Studio.

Ještě složitější je situace ve chvíli, kdy vznikne poměr mezi podřízeným a nadřízeným. "Takový vztah bude ostatními kolegy vždy vnímán jako zvýhodňující," upozornila Hrouzková.

Skoro 80 procent vztahů ale vzniká mezi stejně postavenými kolegy, u kterých je řešení jednodušší. Jejich nově nabytá pozitivní energie může podniku i prospět. Výhodu mají velké firmy, které disponují dostatečným počtem oddělení a týmů, kam mohou dotyčné rozsadit.

"Týmová atmosféra je pro chod našich restaurací velice důležitá, stmelování kolektivů je proto součást naší politiky. Většina zaměstnanců je navíc velmi mladá. Přirozeně tak u nás partnerství vznikají," řekla manažerka lidských zdrojů McDonald’s Linda Šefčíková. Každé jaro firma eviduje hned několik svateb mezi zaměstnanci.

Menší firmy si ale problémy ze vztahů nemohou v kolektivu dovolit. Nejlepší je, když jeden z páru ze společnosti odejde nebo alespoň přejde do jiné části firmy.

Témata:  vztahy Láska, intimnosti firmy průzkumy lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy