reklama

Statistika je neúprosná. Rakovina je mezi lidskou populací nejčastější příčinou úmrtí. Podle odhadů vědců navíc tento trend bude ještě narůstat. Není tedy divu, že je už jen slovo rakovina takovým strašákem. A to i přesto, že se zlepšuje léčba a vyhlídky pacientů.

Onkologickou diagnózu dnes přežije zhruba polovina nemocných. Na tento potěšující fakt lze ale nahlížet i obráceně - polovina lidí s rakovinou nepřežije. Je proto celkem pochopitelné, že se onkologičtí pacienti chytají každé naděje a že kolem rakoviny panuje mnoho mýtů a leckdy i konspiračních teorií.

Rakovina jako zbraň?

Ty nejšílenější z nich tvrdí, že rakovina (podobně jako AIDS) je uměle vytvořená, aby pomáhala redukovat přemnožené lidstvo. Faktem skutečně je, že počet onkologických onemocnění je v současné populaci mnohem častější, než tomu bylo třeba ve středověku. Ale mnohem spíše než nějaké celosvětové spiknutí na tom nesou vinu karcinogenní látky, kterými se obklopujeme, styl našich životů a strava.

Podstatně přijatelnější je podobná konspirační teorie, podle níž lék na rakovinu lidstvo zná, ale farmaceutické firmy nám ho tají, aby nepřišly o své zisky. Nejde o nic nového - konspirátoři stejně tak obviňují třeba ropné magnáty a mamutí těžařské koncerny z toho, že zatajují vynálezy, které by odvedly lidstvo od spotřeby benzinu a nafty.

Na každý pád se v onkologii vše točí kolem základní otázky: Jak vyléčit rakovinu? Je opravdu možné, že kdesi v trezoru nějakého farmaceutického koncernu leží recept na univerzální lék proti rakovině? Zastánci těchto teorií jsou o tom přesvědčeni. Někdy dokonce uvádějí i konkrétní případy, kdy do zdárného vývoje léků či metod léčby farmaceutická lobby zasáhla.

Utajená léčba pro všechny nemoci?

Jedním z takových příběhů jsou například osudy amerického vynálezce a vědce Royala Raymonda Rifeho. Narodil se ještě v devatenáctém století (v roce 1888) a zemřel v sedmdesátých letech. Během svého života dosáhl pozoruhodných výsledků v mnoha technických oborech. Jeho nejzásadnějším vynálezem byl ale speciální mikroskop, kterým zcela předběhl dobu. Dokázal zvětšovat až 60 000x a Rife prohlašoval, že se tak dostal na úroveň virů. Údajně se tak stal prvním člověkem, který na vlastní oči viděl vir.

Až potud je jeho příběh ještě ověřitelný. Rifeho "ultrafialový záznějový mikroskop" skutečně existoval a po dlouhé roky byl nejdokonalejším mikroskopem na světě. V zásadě funguje tak, že virus se osvětlí dvěma druhy ultrafialového světla. Většina mikroorganismů je totiž viditelná právě v ultrafialovém světle, které ale lidské oko nedokáže vnímat. Kombinací dvou frekvencí ultrafialového světla se ale virus či bakterie pod Rifeho mikroskopem rozzáří.

Rife údajně s pomocí svého mikroskopu identifikoval lidské rakovinné viry už v roce 1920. A zatímco se odborný svět dohadoval nad jeho objevy, on se zaměřil na ničení virů. A to nejen těch rakovinových, ale všech. Stejným způsobem jako viry zviditelňoval, je i ničil. Vyzkoušel nejrůznější frekvence světla a zjistil, že dokáže jejich kombinací zničit libovolné viry způsobující třeba opar, dětskou obrnu, meningitidu, tetanus, chřipku a další. Princip je podobný, jako když zvuk o určité frekvenci dokáže rozbít skleničku, zatímco všechno ostatní kolem zůstane nedotčené.

V roce 1934 prý Rife před lékařským výborem v jižní Kalifornii dokázal vyléčit naprosto všechny pacienty s rakovinou, které mu přivedli. Jeho metoda - pokud jsou zprávy o ní pravdivé - by se navíc mohla stát univerzálním lékem proti všem nemocem.

Představa, že by něco takového zcela zruinovalo farmaceutický trh, je docela logická. Je ale opravdu možné, že zázračná metoda funguje? A že ji někdo záměrně utajuje? Konspirátoři tvrdí, že ano a že byl Rife záměrně umlčen a výsledky jeho práce úmyslně rozkradeny a zničeny. Pravda nebo lež? Kdo ví...

Chemoterapie zabíjí!

Je možné, že nás zabíjí léčba rakoviny? Zdá se to na první pohled přitažené za vlasy, ale něco na tom bude. Vědci zjistili, že chemoterapie těžce poškozuje zdravé buňky v těle a spustí u nich tvorbu proteinu, který udržuje a podporuje tvorbu nádorů. Tento závěr výzkumu publikoval tým vědců v časopise Nature Medicine.

Je zřejmé, že chemoterapie lidskému tělu nesvědčí a nesmírně ho zatěžuje. Ničit buňky je ostatně smyslem chemoterapie. A přestože lékaři společně s vědci přicházejí se stále dokonalejšími metodami léčby, převažujícím odborným názorem je, že bez chemoterapie se léčba některých druhů rakoviny ještě dlouho neobejde. Leckdy je totiž poslední možností záchrany.

Jak tedy rakovinu léčit?

Tato kategorie mýtů a pověr kolem rakoviny je zdaleka nejpočetnější. Neustále se vynořují prostředky i metody léčby, které nezřídka hraničí se šarlatánstvím. Velmi často za nimi stojí samozvaní léčitelé, pro které je rakovina zajímavý byznys. Jindy jde o podivnou lidovou tvořivost. Nejnověji se tak na internetu můžete například dočíst, jak si vyléčit rakovinu s pomocí jedlé sody a javorového sirupu.

Tato teorie vychází z toho, že veškeré rakovinné nádory jsou jen pandemickou houbou či plísní (rodu Candida) a milují kyselé prostředí. Stačí tedy užívat zhruba třikrát denně zásaditou sodu a rakovina je doslova za pár dní pryč. Zastánci této léčby obvykle nezapomínají dodávat, že je to právě farmaceutická lobby, která nám tak jednoduché tajemství upírá. Jak jinak, než kvůli ziskům.

Výnosná léčba

Že se léčba rakoviny točí kolem velkých peněz přitom nelze popírat. Ukazuje to například i aktuální spor o hrazení špičkové protonové léčby. Ta je šetrnější než klasické ozařování, ale je také pětkrát dražší. Českem právě teď obíhá petice aktivisty Františka Matějky, která požaduje, aby pojišťovny tuto léčbu potřebným pacientům hradily. Už se pod ní podepsalo 135 tisíc lidí. „Mým cílem je pro začátek 200 tisíc petentů. Poté petici osobně doručím nejen poslancům, ale i senátorům, prezidentovi, ředitelům zdravotních pojišťoven a celoplošným televizním stanicím," uvedl Matějka.

Události ho ale už zřejmě předehnaly. Všeobecná zdravotní pojišťovna oznámila, že se chystá podepsat dohodu o spolupráci s protonovou klinikou v Mnichově, kam by se jezdili léčit i čeští pacienti. Spor teď naopak bude zřejmě gradovat kolem toho, zda by se Češi měli léčit v Německu nebo raději v protonovém centru Na Bulovce. To ovšem nabízí léčbu zhruba za dvojnásobné částky než Němci.