Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ponocování dospíme, kávou střízlivíme? Pozor na nejznámější mýty o lidském těle

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Mezi lidmi koluje mnoho pověr, jak náš organismus funguje. Některé jsou neškodné, jiné vám ale mohou i ublížit. Tomu se snaží na serveru uamshealth.com zabránit Lékařská fakulta Arkansaské univerzity, která zveřejnila přehled nejčastějších medicínských mýtů. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější.

Člověk využívá mozek pouze na 10 procent?

Je příjemné vědět, že můžete být ještě chytřejší, že? Bohužel vás musíme zklamat. V roce 1908 vyslovil William James, průkopník psychologie, myšlenku, že „využíváme pouze malou část našich možných mentálních a fyzických zdrojů." Toto tvrzení se předávalo dál, až se zrodil mýtus o ohromné nevyužité schopnosti mozku.

Podle poznatků současné neurologie každý z nás využívá téměř celý mozek. Ten je neustále aktivní a jeho činnost zahrnuje všechny vědomé i nevědomé pochody v těle. Naopak je pravda, že mozek spotřebuje jen 20 procent veškeré energie organismu. To je dáno tím, že mozek nikdy nepracuje tak, že jsou všechna jeho centra naráz „v provozu". Například když sportujeme, centrum pro čtení si může dát pohov.

Ponocování nevadí, o víkendu se dospím?

Naše tělo je opravdu schopné dospat ztracené hodiny, má to ale háček. Záleží totiž na tom, jak moc jste přes týden ponocovali. „Ano, lidé mohou druhý den dospat, co předchozí noc nestihli," říká lékař Raghu Reddy, který se specializuje na poruchy spánku. Ovšem dodává: „Dohnat je možné maximálně pět hodin. Pokud tedy přes týden kvůli pracovnímu vytížení či mejdanům ztratíte 20 hodin, už to dospáním nedoženete."

Tělo má naštěstí ještě jiné mechanismy, jak se „zrestaurovat". Spánek se dělí na fáze REM a NREM. REM spánek, zvaný také jako paradoxní (připomíná probuzení), má význam v "pročištění" paměti. V této fázi se nám zdají sny. NREM spánek je naopak hluboký, vyskytují se při něm záškuby (na začátku usínání), noční můry či mluvení ze spaní. Slouží k upevňování paměti a sny se při něm vesměs nezdají. Při spánkovém deficitu si tělo vypomůže tak, že se vzdá fáze REM.

Lidé se na stará kolena zcvrkávají?

Svíčky na narozeninovém dortu a kila přibývají, naopak vlasů a paměťových buněk ubývá. Máme špatnou zprávu pro lidi v produktivním věku. Podle nového výzkumu začíná „zcvrkávání" těla už po třicítce.

Muži mezi 30 – 70 roky se zmenší zhruba o tři centimetry, ženy dokonce o pět. Je-li vám víc jako 80 let, může se výška těla zmenšit o další dva centimetry. „S přibývajícím věkem začíná být chrupavka v pohybovém aparátu opotřebovaná a když k tomu přidáme osteoporózu, páteř si sesedá. Také ztrácíme svalovou hmotu, která je pak nahrazována tukem. Říká se tomu sarkopenie a s ní přichází fyzická slabost," vysvětluje geriatr Pham Liem.

Tento proces je sice většinou přirozený, ale nemusí tomu tak být vždy. Podle lékaře je proto nutné dávat pozor, zda se nezcvrkáváme přiliš rychle. „To je již závažnější problém než to, že musíme obměnit šatník," říká Liem. Pokud se za pouhý rok vaše výška sníží o tři až pět centimetrů, hrozí zlomenina páteře a kyčlí, přidá se také onemocnění srdce.

Stárnutí těla je nevratný proces, ale to neznamená, že máme házet flintu do žita. „Nehrbte se, nekuřte, nepijte alkohol, cvičte a dbejte na správnou výživu i k stáru. Senioři často nemají chuť k jídlu, ale přesto je třeba dodržovat správný jídelníček. Zcvrkávání organismu můžete zpomalit přísunem vápníku a vitaminu D. Jezte ovoce a zeleninu," radí geriatr.

Dostanu rýmu, když půjdu spát s mokrými vlasy?

Když jste byli malí, rodiče vám možná říkali, že chodit spát s mokrými vlasy se nesmí, protože do rána dostanete rýmu. „Není žádný lékařský důkaz, který by tyto obavy potvrzoval," říka doktor Charles Smith z Arkansaské univerzity. Rýma je infekce horních cest dýchacích, kterou nejčastěji způsobují rhinoviry, Ty se přenášejí dotykem (pozor například na kliky u dveří). Virus si pak ze svých rukou přenesete do nosu či očí.

Ohluchnu, když potlačím kýchnutí?

100 tisíc mikrobů letí rychlostí až 170 km/h. To je fyziologie „obyčejného" kýchnutí, které tak má intenzitu orkánu. Nelze se tedy divit, že rachot při „hepčí" se mnoho lidí snaží na veřejnosti eliminovat.

Lékaři ale varují. Chvíli před kýchnutím se v plicích nahromadí značné množství vzduchu, který je pod ohromným tlakem připraven prohnat se nosní dutinou ven, aby se tělo zbavilo něčeho, co ho dráždí. „Pokud kýchnutí bráníte zacpáním nosu nebo úst, vzduch je nucen projít Eustachovou trubicí do středního ucha," říká audioložka Aliison Catlett Woodall. „Riziko poškození sluchu je sice malé, ale nikoli nemožné. Tlak při kýchnutí může prorazit ušní bubínek," dodala. To ale není vše. Hrozí také závratě, pohmoždění bránice a popraskání žilek v očích či dokonce v mozku.

Když mám popraskané rty, stačí si je olíznout?

Tak na tuto pověru rychle zapomeňte. Olizování rtů, když je máte popraskané, může dokonce problém ještě zhoršit z důvodu zanesení infekce. Suché rty jsou zapříčiněné mnoha faktory, tím nejpodstatnější je počasí. Vítr, výkyvy teplot, ale i moc sluníčka z vašich rtů dokáží udělat poušť. Suché rty se dostaví při dehydrataci nebo nedostatku vitaminu B.

Nejúčinnější pomoc je balzám na rty, který by měl být znovu aplikován po každém jídle a pití. Pokud nepomůže hydratace organismu, doplnění vitaminu B, ani zmíněný balzám, měli byste vyhledat lékaře.

Dostanu revma (artritidu) z „loupání" kloubů?

Kloub je obalen viskózním mazem (synoviální tekutinou), který má význam pro vzájemný pohyb kloubních ploch a omezení jejich tření. Tlak na kloub má za následek uvolnění kůstek, což následně vede k vytvoření bublinek plynu v mazu. Ono „lupnutí" znamená, že obal kolem kloubu praskl.

Tento zlozvyk sám o sobě revma nezpůsobuje, nicméně vězte, že každé „lupnutí" kloub unavuje a může zhoršit už probíhající osteoartrózu. Náchylnost k tomuto onemocnění roste s věkem, takže rada zní: V mládí si zalouskejte, v pozdějším věku již raději ne.

Na popáleninu pomůže máslo?

Jestliže se spálíte například o horkou plotýnku, je nutné místo okamžitě zchladit, aby nedošlo k hlubšímu poškození kůže. Pokud si na spálený prst ale dáte máslo či něco mastného, dokonce si můžete zadělat na problém, protože olej zpomaluje únik tepla.

Nejlepším řešením je tedy studená voda. Pozor ale na druhý extrém: Led je už příliš a může vystupňovat poškození pokožky.

Čokoláda způsobuje akné?

Tvrzení, že při akné se nesmí jíst čokoláda či tučná jídla, bylo oblíbené před několika roky. Nové poznatky jsou ale dobrou zprávou pro mlsné jazýčky: Jídlo nemá na akné vliv. Dnešní léčba pomocí mastí či pilulek reguluje tvorbu kožního mazu. Vedle antibiotik (erythromycin) se osvědčil i lék Roaccutane, který se nasazuje u velmi těžkých forem akné.

Káva pomůže rychleji vystřízlivět?

Tento problém řeší už celé generace flamendrů, studentů, ale i renomovaných vědců. Na každém mýtu je sice něco málo pravdy, ale vězte, že kofein nemůže zvrátit účinky alkoholu, byť do sebe kopete jednoho „turka" za druhým. Kde se ale ona pověra vzala? Když to s pitím přeženete, dostaví se únava. V tomto případě vás káva sice opět postaví na nohy, ale rozhodně to neznamená, že jste se zbavili alkoholu.

Témata:  zdraví lidé nemoc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy