reklama

Tendence člověka zůstávat většinu svého života s jedním partnerem se často připisují náboženským nebo kulturním vlivům. Nová studie ale naznačuje, že člověka k monogamii mohly dohnat zcela jiné důvody – pohlavní nemoci. Informoval o tom deník The Guardian.

Vědci na základě počítačových modelů zjistili, že přechod od polygamních společností, kde muži měli více partnerek a ženy jen jednoho partnera, k monogamním, by mohl být způsoben dopadem infekcí sexuálně přenosných nemocí ve velkých společnostech.

Vědci z Waterlooské univerzity v Kanadě a německého institutu evoluční antropologie Maxe Plancka uvádí, že polygamie byla běžná před příchodem zemědělství, které se běžně datuje do období 10 tisíc let př. n. l.

Pohlavní nemoci, jako je chlamydie, kapavka nebo syfilis, mohou způsobovat neplodnost a ve velkých polygamních společnostech podle jejich modelů způsobily, že monogamní jedinci získali převahu. Tento efekt se pak ještě znásobil, pokud monogamní jedinci nějaký způsobem polygamii trestali.

Autoři studie uznávají, že k přechodu k monogamii zřejmě přispěly i další faktory, domnívají se ale, že jde o důležitý prvek v lidském chování, který byl dlouhou dobu přehlížen – tedy vliv přírodního prostředí nebo podmínek na lidské chování.

Jiní vědci ale varují, že by sestavený model mohl být chybný. Autoři studie proto hodlají provést další výzkum.