reklama

Vědci podle serveru The Independent zjistili, že pozdější vstávání je spojeno s kreativitou a inteligencí. Jinými slovy, pokud si rádi pospíte a z peřin vylézáte až v dopoledních hodinách, dobře děláte.

Studie o tom, proč jsou takzvané noční sovy inteligentnější, vysvětluje, že inteligentní lidé jsou schopni lépe se vypořádat s odkládáním práce na pozdější hodinu. Jedná se přitom o "nový vynález", který naši předkové neměli. Jinými slovy – takoví lidé jsou více schopni se přizpůsobit modernímu životu.

Ve studii se doslova uvádí: „Existují některé individuální rozdíly v cirkadiánním rytmu, kdy jsou někteří jedinci více noční tvorové a jiní lidé jsou v podstatě denní druhy.“

Lidé, kteří fungují spíše ve dne, podle studie narozdíl od ryze noční druhu „nevidí ve tmě nebo v malém osvětlení - a naši předkové neměli umělé osvětlení v noci až do domestikace ohně“. Během noci byli lidé podle vědců ohroženi predátory v podobě nočních dravců. 

Proto se předpokládá, že naši předkové vstávali kolem svítání a šli spát kolem soumraku, aby plně využili přirozeného světla poskytnutého sluncem, a „ noční život“, tedy trvalé a organizované aktivity v noci po setmění, jsou pravděpodobně evolučně nové.

A pokud je tedy člověk schopen poslouchat své tělo a jeho potřeby, spíše než by se řídil hodinami, je s velkou pravděpodobností „nezávislý myslitel“. Výzkumníci svoje teorie chtěli otestovat a tak provedli studii na 130 studentech, u kterých zjišťovali jejich spací návyky a jejich IQ. Závěr je jednoznačný: „U více inteligentních lidí je pravděpodobné, že budou nočními sovami.“