Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ponocujete a prokrastinujete? Podle vědců jste inteligentní

O naší inteligenci vypovídá mnohé, i věci, do kterých byste to neřekli
O naší inteligenci vypovídá mnohé, i věci, do kterých byste to neřekli
Foto: Pixabay

Pokud chodíte do postele pozdě a ráno později vstáváte, neměli byste ze sebe mít špatný pocit, ale právě naopak. Podle nového výzkumu se ukazuje, že ve skutečnosti jsou takoví lidé často inteligentnější než většina populace.

Vědci podle serveru The Independent zjistili, že pozdější vstávání je spojeno s kreativitou a inteligencí. Jinými slovy, pokud si rádi pospíte a z peřin vylézáte až v dopoledních hodinách, dobře děláte.

Studie o tom, proč jsou takzvané noční sovy inteligentnější, vysvětluje, že inteligentní lidé jsou schopni lépe se vypořádat s odkládáním práce na pozdější hodinu. Jedná se přitom o "nový vynález", který naši předkové neměli. Jinými slovy – takoví lidé jsou více schopni se přizpůsobit modernímu životu.

Ve studii se doslova uvádí: „Existují některé individuální rozdíly v cirkadiánním rytmu, kdy jsou někteří jedinci více noční tvorové a jiní lidé jsou v podstatě denní druhy.“

Lidé, kteří fungují spíše ve dne, podle studie narozdíl od ryze noční druhu „nevidí ve tmě nebo v malém osvětlení - a naši předkové neměli umělé osvětlení v noci až do domestikace ohně“. Během noci byli lidé podle vědců ohroženi predátory v podobě nočních dravců. 

Proto se předpokládá, že naši předkové vstávali kolem svítání a šli spát kolem soumraku, aby plně využili přirozeného světla poskytnutého sluncem, a „ noční život“, tedy trvalé a organizované aktivity v noci po setmění, jsou pravděpodobně evolučně nové.

A pokud je tedy člověk schopen poslouchat své tělo a jeho potřeby, spíše než by se řídil hodinami, je s velkou pravděpodobností „nezávislý myslitel“. Výzkumníci svoje teorie chtěli otestovat a tak provedli studii na 130 studentech, u kterých zjišťovali jejich spací návyky a jejich IQ. Závěr je jednoznačný: „U více inteligentních lidí je pravděpodobné, že budou nočními sovami.“

Témata:  lidé spánek práce mozek

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy