reklama

Už odmalička nás učí, abychom po každém použití toalety splachovali. Je to jednoduché a neškodné.. nebo ne? Nechceme vám brát iluze, nicméně experti varují, že po každém spláchnutí je do vzduchu vypuštěn neviditelný proud plný odporných věcí, který je označován jako „záchodový oblak“.

Ten může obsahovat fekální bakterie i různé mikroorganismy či viry, varuje pro server Woman's Health Amesh Adalja, odborník na infekční onemocnění z Pittsburghu. V podstatě po každém spláchnutí jste bombardováni částicemi a bakteriemi, které jsou vypuštěny přímo do vzduchu kolem vás.

Tento „oblak“ byl poprvé popsán mikrobiologem Charlesem Gerbem v roce 1975. Odborník tehdy zkoumal, zda v záchodě po spláchnutí mohou přežívat bakterie. „Je možné, že osoba může získat infekci z aerosolu produkovaného záchodem,“ napsal ve své výzkumné zprávě zveřejněné v časopise Applied and Environmental Microbiology.

Zatímco následné studie prokázaly, že lidé mohou chytit nemoci ze „záchodového oblaku“, bylo třeba dalšího výzkumu, aby se zjistilo, jak k tomu vlastně dochází. Hlavními bakteriemi nalezenými v oblaku byly E. coli, které mohou způsobit bakteriální gastroenteritidu, bolesti břicha a průjem, říká Marc Leavey, lékař z Mercy Medical Center v Baltimore.

I když byly zdokumentovány případy takových nákaz, dosud není známé, jak velké riziko vlastně tento oblak představuje, poukazuje Adalja. V té souvislosti ale připomíná propuknutí gastroenteritidy v letadlech a výletních lodích, které byly spojeny s tímto oblakem, stejně jako vypuknutí SARS v roce 2003, kdy pacient z Hongkongu mohl virus spláchnutím přenést.

Lékaři proto radí, že pokud má někdo ve vaší domácnosti problémy se žaludkem či trávením, bylo by nejlepší pro daného jedince, aby používal jen jednu toaletu a aby byla po každém použití vyčištěna. Proč? Adalja říká, že v míse vždy zůstanou „reziduální zbytky“, na které nedosáhl proud vody poté, co někdo spláchne. Postupem času tyto zbytky mohou klouzat do záchodové míse, až skončí v oblaku, čímž se mohou nakazit také ostatní.

A ačkoliv studie o tom, jak daleko oblak může dosáhnout, byly rozporuplné, některé ukázaly, že bakterie z něj se dostaly na umyvadla a zubní kartáčky – v případě, že mluvíme o situaci, kdy je záchod umístěn přímo v koupelně. Dříve, než se pustíte do dezinfekce vaší koupelny po každém spláchnutí, mějte na paměti, že je mnohem jednodušší řešení: Adalja radí, že splachování se sklopeným víkem se může minimalizovat velikost oblaku.