reklama

SKUPINA A (Moskva):

Rusko

Po loňském stříbru, které Rusové po finálové porážce s Kanadou, nesli hodně nelibě, chce sborná pochopitelně získat zlato. A zvlášť před domácím publikem, ovšem právě to může Rusům uškodit, neboť bude na ně vyvíjen neuvěřitelný tlak. Zraky budou upřeny mimo jiné na Alexandera Radulova, jenž se nakonec po incidentu s koučem Znarokem opět vrátil do reprezentace. Tu bude tvořit hned 19 hráčů hrající KHL, zbytek jsou pak legionáři ze zámoří. Kouč Znarok pak bude mít k dipozici pouze jednoho gólmana z NHL a to Sergeje Bobrovského z Columbusu. Ten bude dopolněn dvěma kolegy z KHL. Útok by pak měli mít pod taktovkou Dacjuk společně s Artěmijem Panarinem (Chicago), jenž během letošní základní části NHL vstřelil za 80 zápasů 30 gólů a k tomu ještě přidal 47 asistencí. I v obraně tu pak najdeme posily z kanadsko-americké soutěže: Alexej Jemelin (Montreal) a Alexej Marčenko (Detroit). A ani útok není výjimkou:Sergej Plotnikov (Arizona), Sergej Kalinin (New Jersey) a Alexandr Burmistrov (Winnipeg).

Nominace hokejistů Ruska na MS v Petrohradu a v Moskvě:

brankáři: Igor Šesťorkin (Petrohrad/KHL), Ilja Sorokin (CSKA Moskva/KHL), Sergej Bobrovskij (Columbus/NHL)

obránci: Anton Bělov, Maxim Čudinov, Vjačeslav Vojnov (všichni Petrohrad/KHL), Viktor Antipin, Alexej Bereglazov (oba Magnitogorsk/KHL), Denis Denisov, Nikita Zajcev (oba CSKA Moskva/KHL), Alexej Jemelin (Montreal/NHL), Alexej Marčenko (Detroit/NHL)

útočníci: Vadim Šipačov, Jevgenij Dadonov, Sergej Širokov (všichni Petrohrad/KHL), Stěpan Sannikov (Novosibirsk/KHL), Sergej Mozjakin (Magnitogorsk/KHL), Sergej Plotnikov (Arizona/NHL), Jegor Averin, Daniil Apalkov (oba Jaroslavl/KHL), Ivan Tělegin, Alexandr Radulov, Roman Ljubimov, Sergej Andronov (všichni CSKA Moskva/KHL), Sergej Kalinin (New Jersey/NHL), Alexandr Burmistrov (Winnipeg/NHL), Pavel Dacjuk (Detroit/NHL), Artěmij Panarin (Chicago/NHL)

 Švédsko

Po roční pauze chtějí Seveřané opět zvednoutt nad hlavu pohár mistrů světa. A minimálně zatrenéra Pära Martse budou bojovat určitě, neboť právě pro tohoto strátega to bude poslední mistrovství na lavičce švédské reprezentace. A v případě, že by titul získali, bude se Švédsko radovat podesáté ze zisku této trofeje. Na loňské mistrovství, které se konalo v Praze, nevzpomínají žlutomodří zrovna nejlépe. Ze skupiny, ve které porazili mimo jiné i Česko 5:6 v prodloužení sice postoupili, ve čtvrtfinále už ale tehdejší Martsův výběr nestačil na Rusko. Co se týče švédských úspěchu na světových šampionátech pořádáných Ruskem nebo Sovětským svazem, těch bylo docela dost. V roce 1957 získali Švédové své druhé zlato, v roce 1973 i v roce 1986 skončili na stříbrné příčce, v roce 1978 pak do své sbírky přidali i bronz. Poslední dva šampionáty v Rusku už tak úspěšné nebyly. V roce 2000 vypadli ve čtvrtfinále, v roce 2007 se museli spokojit s nepopulární bramborovou medailí.

Pokud se podíváme na letošní švédský pětadvacetičlenný výběr, nalezneme v něm následující nováčky: obránci Erik Gustafsson (Chicago) a Anton Lindholm (Skelleftey). Zkušenost pak najdeme u jména Jimmie Erricson, což je již šestatřicetileté levé křídlo a právě on bude nosit na dresu kapitánské "céčko". V sočasném týmu se nacházejí jen tři hokejisté, kteří se zúčastnili loňské šampionátu, řeč je o beku Franssonovi, útočníkovi Sjögrenovi a právě kapitánovi Erricsonovi. I když z NHL přišlo Päru Martsovi celkem hned 30 omluvenek, tak se přesto v Rusku některé švédské posily ze zámoří objeví. K vidění tak bude gólman Vancouveru Jacob Markström, obránce Adam Larsson (New Jersey) či útočníci Mikael Backlund (Calgary) a Alexander Wennberg (Columbus). Přítomni v Rusku budou i Gustaffsson a forvard Gustav Nyquist (oba Detroit). Doma zůstali například bratři Sedinové z Vancouveru, Landeskog z Colorada či Zetterberg a Kronwall z Detroitu. Chybět budou i nejproduktivnější bek NHL Erik Karlsson (Ottawa) nebo gólman Henrik Lundquist (New York Rangers). V týmu tak budou čtyři hokejisté, kteří si pamatují titul z roku 2013, kdy se šampionát konal ve Švédsku: obránci Johan Fransson (Ženeva) a Erik Gustafsson (Kloten), pak Markström společně s Jimmiem Ericssonem.

Nominace Švédska na MS v Moskvě a Petrohradu:

brankáři: Joel Lassinantti (Lulea), Viktor Fasth (CSKA Moskva/KHL), Jacob Markström (Vancouver/NHL)

obránci: Niclas Burström, Anton Lindholm (oba Skelleftea), Oscar Fantenberg (Frölunda), Magnus Nygren (Färjestad), Adam Larsson (New Jersey/NHL), Johan Fransson (Ženeva/Švýc.), Erik Gustafsson I (Kloten/Švýc.), Erik Gustafsson II (Chicago/NHL)

útočníci: Jimmie Ericsson, Martin Lundberg, John Norman, Mattias Ritola (všichni Skelleftea), Patrick Cehlin (Rögle), Robert Rosén (Växjö), Johan Sundström (Frölunda), Lucas Wallmark (Lulea), Mikael Backlund (Calgary/NHL), Linus Klasen (Lugano/Švýc.), Gustav Nyquist (Detroit/NHL), Linus Omark (Ufa/KHL), Mattias Sjögren (Kazaň/KHL), Alexander Wennberg (Columbus/NHL)

Švýcarsko

Země helvetského kříže by sice chtěli rádi zopakovat stříbrné tažení ze světového šampionátu roku 2013, kde senzačně prošli až do finále, kde ale podlehli Švédům. Zisk medaile z letošního mistrovství je ale pouhým snem, hráči mají nyní povinnost dostat se alespoň do čtvrtfinále. Právě ve čtvrtfinále na loňském světovém šampionátu Švýcaři skončili, ovšem měli vůbec problém se do něj probojovat. Stopku v turnaji jim nakonec vystavili Američané. Nejvíce zástupců má švýcarský výběr jako již tradičně švýcarská liga. Ovšem i zde nalezne posily z NHL a bude jich rovnou pět. Těmi posilami jsou gólman Reto Berra (Colorado), obránci Raphael Diaz (NY Rangers) a Yannick Weber (Montreal) a útočníci Sven Andrighett (taktéž Montreal) a Nino Niederreiter (Minnesota). Právě na posledně jmenovaného se budou Švýcaři nejvíce spoléhat, neboť Niederreiter patří k nejlepším zámořským legionářům v současnosti. V zámoří působí i bek Christian Marti, ovšem ten působí ve farmě Philadelphie. K týmu se může ještě připojit obránce Roman Jossi (Nashville), zatím ale ještě není jisté, zda do Ruska přiletí. Hned 10 současných reprezentantů si pamatuje zmiňované stříbro, které Švýcarsko získalo před třemi lety.

Nominace Švýcarska na MS v Moskvě a Petrohradu:

brankáři: Robert Mayer (Ženeva), Sandro Zurkirchen (Ambri-Piotta), Reto Berra (Colorado Avalanche)

obránci: Félicien Du Bois, Noah Schneeberger (oba Davos), Eric Blum (Bern), Patrick Geering (Curych), Robin Grossmann (Zug), Raphael Diaz (NY Rangers), Christian Marti (Lehigh Valley/AHL), Yannick Weber (Vancouver)

útočníci: Andres Ambühl, Samuel Walser, Dino Wieser, Marc Wieser (všichni Davos), Grégory Hofmann, Julian Walker (oba Lugano), Reto Schäppi, Morris Trachsler (oba Curych), Denis Hollenstein (Kloten), Simon Moser (Bern), Gaëtan Haas (Biel), Lino Martschini (Zug), Sven Andrighetto (Montreal), Nino Niederreiter (Minnesota)

Lotyšsko

Na své již 20. mistrovství světa se chystá lotyšská reprezentace, jelikož už od roku 1997 se z železnou pravidelností každý rok zúčastňuje světových šampionátů. Přesto měla loni namále. Až poslední dva duely ve skupině ji loni v Praze zachránily od sestupu do Divize 1. Co se týče lotyšské účasti na světových šampionátech pořádaných Ruskem, tak v roce 2000 v Petrohradu obsadili osmou příčku, v roce 2007 už takový výsledek Lotyši nezopakovali. Pokud se vrátíme na loňské mistrovství v Česku, tam pobaltský stát skončil až na 13. místě. Nejviditelnější změnou v lotyšské reprezentaci je na trenérském postu, neboť právě kvůli loňskému neúspěchu byl odvolán Alexander Beliavski a nahradil ho Leonids Beresnevs. Jedno z nejzvučnějších lotyšských jmen pak zní Andris Džerinš, jenž byl loni se svými šesti zásahy nejaktivnějším střelcem v tehdejším výběru a Rodrigo Abols (ten loni nastřílel pět branek). Mezi forvardy pak nebude letos chybět ani Kaspars Daugavinš, jeden z nejzkušenějších Lotyšů. K vidění bude i Aleksejs Širokovs nebo Mikelis Redlihs. V týmu se pak nachází i jediná posila z NHL Zemgus Girgensons z Buffala. Těšit se můžeme i na Robertsa Bukartse, forvarda, jehož známe díky jeho působení ve Zlíně, ve kterém v tomto ročníku nastřílel 19 gólů a celkem v klubu zaznamenal 31 bodů. V obraně se pak soustřeďme na jména Aleksandrs Jerofejevs, Oskars Cibulskis, Guntis Galvinš nebo Maksims Širokovs.

Nominace hokejistů Lotyšska na MS v Moskvě a Petrohradu:

brankáři: Edgars Masalskis, Elvis Merzlikins

obránci: Guntis Galvinš, Edgars Siksna, Kristaps Sotnieks, Kristians Rubins, Ralfs Freibergs, Oskars Cibulskis, Maksims Širokovs

útočníci: Kaspars Daugavinš, Zemgus Girgensons, Gints Meija, Mikelis Redlihs, Andris Džerinš, Roberts Bukarts, Gunars Skvorcovs, Aleksejs Širokovs, Kaspars Saulietis, Edgars Kulda, Arturs Ozolinš, Rodrigo Abols, Vitalijs Pavlovs.

 

Norsko

Stejně jako se to povedlo v letech 2011 a 2012, tak to nyní chtějí zopakovat Norové i letos. Chtějí se opět probojovat do čtvrtfinálových bojů. Loni sice do baráže putovat nemuseli, nicméně s pouhými šesti body na kontě asi spojeni také úplně nebyli. A tak chtějí být letos lepší. Pomoci k tomu mají i dvě posily ze zámoří: levé křídlo Colorada Andreas Martins - jen těsně se právě Colorado totiž nedostalo do bojů o Stanleyův pohár - a Mats Zuccarello (NY Rangers), ten během svých 81 zápasech vyprodukoval hned 61 bodů. Důležitým hráčem pro Nory i obránce s kapitánským "céčkem" Ole-Kristian Tollefsen. Na začátku tohoto mistrovství nastoupí Norsko postupně proti Dánům, Švýcarům a Kazachstánu a pokud se norskému týmu podaří z těchto zápasů povede získat sedm bodů, může klidně na vysněný postup z moskevské skupiny A pomýšlet.

Nominace hokejistů Norska na MS v Moskvě a Petrohradu:

brankáři: Steffen Söberg (Valerenga Oslo), Lars Haugen (Färjestad/Švéd.), Lars Volden (Rögle/Švéd.)

obránci: Henrik Ödegaard, Mats Trygg (oba Lörenskog), Johannes Johannessen, Dennis Sveum (oba Stavanger), Jonas Holös, Ole-Kristian Tollefsen (oba Färjestad/Švéd.), Mattias Nörstebö (Brynäs/Švéd.)

útočníci: Anders Bastiansen, Thomas Valkvae Olsen (oba Frisk), Kristian Forsberg, Mathias Trettenes (oba Stavanger), Morten Ask (Valerenga), Robin Dahlström (Lörenskog), Niklas Roest (Sparta Sarpsborg), Michael Haga (Almtuna/Švéd.), Andreas Martinsen (Colorado/NHL), Ken André Olimb (Düsseldorf/Něm.), Mathis Olimb (Kloten/Švýc.), Mats Rosseli Olsen (Frölunda/Švéd.), Martin Röymark (Färjestad/Švéd.), Andreas Stene (Mora/Švéd.), Mats Zuccarello (NY Rangers/NHL)

Dánsko

Loni splnili slib daný před šampionátem v Praze do puntíku. Zachránili se totiž v elitní skupině MS. A zatímco loni v ostravské skupině, ze které nepostoupili, hráli s favority celkem vyrovnané souboje, s těmi méně těžkými soupeři to většinou Dánsko nezvládalo a například od Běloruska utrpělo svou tehdy nejvyšší porážku 1:5. Ani v týmu kouče Jana Karlssona nebudou k vidění všechny největší dánské hvězdy. Do Ruska například neodcestovali Mikkel Boedker (Colorado) či gólman Frederik Andersen (Anaheim). Důvodem jsou končící smlouvy těchto hráčů ve svých klubech. Mezi největšími hvězdy dánského pětadvacetičlenného výběru tak budou Jannik Hansen (Vancouver), vycházející hvězda Nikolaj Ehlers (Winnipeg) a Lars Eller (Montreal). V průběhu šampionátu může dánský tým posílit ještě útočník Frans Nielsen (New York Islanders). Zatímco do Ruska nepřijel Oliver Bjorkstrand, působící na farmě Colorada, tak naopak uvidíme jiného Dána hrajícího AHL Nicklase Jensena. Útočník Patrick Bjorkstrand (Medveščak Záhřeb) a bek Jesper B. Jensen (Jokerit Helsinky), to jsou dvě největší opory národního týmu. Jen sedm reprezentů hraje dánskou nejvyšší hokejovou soutěž.

Nominace Dánska na MS v Moskvě a Petrohradu:

brankáři: Simon Nielsen (Herning), George Sörensen (Frederikshavn), Sebastian Dahm (Štýrský Hradec/EBEL)

obránci: Mads Boedker (SoenderjyskE), Daniel Nielsen (Herning), Nicholas B. Jensen (Esbjerg), Jesper B. Jensen (Jokerit Helsinky/KHL), Emil Kristensen (Oskarshamn/Švéd.), Stefan Lassen (Pelicans Lahti/Fin.), Markus Lauridsen (AIK Stockholm/Švéd.), Oliver Lauridsen (Frölunda/Švéd.)

útočníci: Morten Green (Rungsted), Mathias Bau Hansen (Frederikshavn), Mikkel Aagaard (Sudbury/OHL), Patrick Bjorkstrand (Medveščak Záhřeb/KHL), Nikolaj Ehlers (Winnipeg/NHL), Lars Eller (Montreal/NHL), Mathias From (Rögle/Švéd.), Jannik Hansen (Vancouver/NHL), Mads Christensen (EHC Mnichov/Něm.), Nicklas Jensen (Hartford/AHL), Morten Madsen (Hamburk/Něm.), Morten Poulsen (Štýrský Hradec/EBEL), Kirill Starkov (Red Ice Martigny/Švýc.), Frederik Storm (Malmö/Švéd.)

Kazachstán

Stejně jako ostatním zemím, i Kazachstánu pomohou kanadsko-americké posily. Ovšem nepůjde o kazašské legionáře hrající v zámoří, ale o tom až později. Tato asijská země se do letošního elitního mistrovství světa probojovala společně s Maďarskem z Divize 1. Loňského světového šampionátu v Česku se nezúčastnila. Rozhodně se ale bude snažit o to, aby se zúčastnila elitního MS i v příštím roce. Co se týče posledního elitního MS, kde se Kazaši představili, tedy MS roku 2014 v Bělorusku, tak na to by nejradši zapomněli. Tam se totiž vůbec Kazachům nedařilo. Vraťme se ale do letoška. Nynější kazašský národní tým tvoří většina hráčů, kteří působí v Barysu Astana, jenž hraje v KHL. Zajímavé jsou následující posily ze zámoří. Jak už bylo výše zmíněno, nepůjde o legionáře, ale o jednoho Američana a dva Kanaďany. Jak sdělil sekretář tamní reprezentace Gleb Karataev, Mezinárodní hokejová federace IIHF potvrdila účast Brandonovi Bochenskému, Nigelu Dawesovi a Dustinu Boydovi. "IIHF potvrdila účast Bochenského, Dawese a Boyda. Obdrželi jsme oficiální autorizaci a tito hráči nyní mohou hrát za kazašský národní tým. Hned se zapojili do přípravy na turnaj," uvedl konkrétně. V předešlých letech oblékal kazašský dres jiný Kanaďan Kevin Dallman, ten se ale letos omluvil z rodinných důvodů. Protože svou dlouholetá brankářská jednička Kazachstánu Vitali Yeremeyev ukončila kariéru, kouč Nazarov přivezl do Ruska Vitaliho Kolešnika (Lokomotiv Jaroslavl).

SKUPINA B (Petrohrad):

Kanada

Úřadující mistři světa budou samozřejmě opět pomýšlet na příčky nejvyšší, ovšem takový tým, jaký předváděl skvělý hokej loni v Praze letos do Moskvy nepřiletí. Nicméně, jak ukázala úterní generálka v Praze, je celkem jedno, kdo za Kasnadu nastoupí, silní budou i tak. V ruském hlavním městě bude upírán zrak především na osmnáctiletého talenta Connora McDavida, jemuž se poklonil i legendární Wayne Gretzkey. "Je to nejlepší nováček v lize za posledních 30 let, nejlepší, který dorazil od Maria Lemieuxe a Sidneyho Crosbyho," řekla konkrétně tato legenda na adresu zmiňovaného osmnáctiletého hráče, jenž nyní obléká dres Edmontonu. Právě McDavid by měl být v budoucnu nástupcem Sidneyho Crosbyho. A právě Crosby společně se Spezzou, Girouxem a Seguinem, kteří loni dotáhli Kanadu ke zlatu, nyní budou v Moskvě a Petrohradě, a to vzhledem k podzimnímu Světovému poháru, chybět. Zlatý věk budou v Rusku Kanadu reprezentovat akorát Matt Duchene (Colorado), Taylor Hall (Edmonton) a Ryan O´Reilly (Buffalo). Právě zmiňovaný Hall spolu s Corym Perrym (Anameim) budou hlavními hnacími motory v kanadském útoku. A Perry bude chtít zlato asi nejvíce, neboť jen titul mistrů světa chybí tomuto útočníkovi, jenž každoročně v NHL nastřílí více, než 30 branek, aby vstoupil do tzv. Triple Gold Clubu (členy tohoto klubu jsou hráči, kteří vyhráli jak olympiádu, tak Stanley Cup, tak právě i titul mistrů světa). V Petrohradu pak uvidí jak mladé kanadské gólmany (Calvin Pickard z Colorada a Cam Talbot z Edmontonu), tak i mladé obránce (Cody Ceci z Ottawy, Ben Hutton a Chris Tanev z Vancouveru, Mutt Dumba z Minnesoty či Michael Matheson z Portlandu).

Nominace hokejistů Kanady na MS v Moskvě a Petrohradu:

brankáři: Calvin Pickard (Colorado/NHL), Cam Talbot (Edmonton/NHL)

obránci: Ben Hutton, Chris Tanev (oba Vancouver/NHL), Cody Ceci (Ottawa/NHL), Matt Dumba (Minnesota/NHL), Ryan Murray (Columbus/NHL), Morgan Rielly (Toronto/NHL), Michael Matheson (Portland/AHL)

útočníci: Taylor Hall, Connor McDavid (oba Edmonton/NHL), Ryan O?Reilly, Sam Reinhart (oba Buffalo/NHL), Derick Brassard (NY Rangers/NHL), Max Domi (Arizona, NHL), Matt Duchene (Colorado/NHL), Brendan Gallagher (Montreal/NHL), Boone Jenner (Columbus/NHL), Brad Marchand (Boston/NHL), Corey Perry (Anaheim/NHL), Mark Scheifele (Winnipeg/NHL), Mark Stone (Ottawa/NHL)

Finsko

Finové vyslali do Ruska mix zkušených a mladých hokejistů. A právě ti se budou snažit vylepšit loňský neúspěch, neboť tehdy se na medailové příčky, jak to z jeich strany bylo na světových šampionátech poslední dobou zvykem, nedostali. Ve čtvrtfinále v Praze totiž nestačili na tehdejší český výběr. Finové se do Ruska mohou těšit, protože na hokejových MS, které pořádalo buď SSSR nebo potažmo Rusko, se Seveřanům dařilo. V roce 1986 se i díky výhře nad Československem umístili na čtvrté příčce, v roce 2000 se pak tým Suomi radoval z bronzu. V roce 2007 bral stříbro, když ve finále nestačil na Kanadu. A i letos patří k největším favoritům společně s Ruskem a Kanadou. V současném výběru se nachází hned dva Panteři z Floridy Aleksander Barkov a Jussi Jokinen a právě na ně budou Finové spoléhat nejvíce. Dalšími hvězdami pak jsou Mikko Koivu a Mikael Granlund (oba Minnesota). Bratr posledně jmenovaného Markus (Vancouver) se tentokrát na mistrovství neukáže. Nepomohlo mu k účasti ani gól a čtyři asistence ze čtyř duelů v rámci Euro Hockey Tour. Za pozornost bude určitě stát i gólman Juuse Saros (farma Nashvillu) a také obránce Esa Lindell působící pro změnu ve farmě Dallasu. Svého zástupce má v reprezentaci i farma Chicaga a to Villeho Pokku. A hodně sledován bude i osmnáctiletý talent Patrik Laine, jenž získal s Tappary Tampere titul a nejspíše ho od příštího ročníku uvidíme v NHL. Letošní seniorské MS bude jeho premiérovým v této kategorii. V týmu se pak nacházejí i hokejisté, kteří si pamatují zlato z roku 2011: beci Lasse Kukkonen, Topi Jaakola, Anssi Salmela a forvardi Jani Lajunen, Mika Pyörälä, Antti Pihlström a Granlund s Koivuem a Komarovem.

Nominace hokejistů Finska na MS v Moskvě a Petrohradu:

brankáři: Niklas Bäckström (Calgary/NHL), Mikko Koskinen (Petrohrad/KHL), Juuse Saros (Milwaukee/AHL)

obránci: Topi Jaakola, Atte Ohtamaa (oba Jokerit Helsinky/KHL), Lasse Kukkonen (Kärpät Oulu), Juuso Hietanen (Dynamo Moskva/KHL), Tommi Kivistö (Jekatěrinburg/KHL), Esa Lindell (Texas/AHL), Ville Pokka (Rockford/AHL), Anssi Salmela (Brynäs/Švéd.)

útočníci: Sebastian Aho, Mika Pyörälä (oba Kärpät Oulu), Patrik Laine, Jani Lajunen (oba Tappara Tampere), Aleksander Barkov, Jussi Jokinen (oba Florida/NHL), Mikael Granlund, Mikko Koivu (oba Minnesota/NHL), Leo Komarov (Toronto/NHL), Jarno Koskiranta (Petrohrad/KHL), Antti Pihlström (CSKA Moskva/KHL), Teemu Pulkkinen (Detroit/NHL), Mikko Rantanen (San Antonio/AHL), Tomi Sallinen (Djurgaarden/Švéd.)

USA

Již tradičně mladý tým posílají Spojené státy americké na světový šampionát. Nyní se bude snažit opět utnout dlouhou sérii šampionátů bez zlaté medaile, ta poslední zlatá je totiž hodně fousatá. Už od roku 1960 totiž Američané čekají na titul mistra světa. Loni se taktéž o utnutí této série pokoušeli, byli tehdy v ostravské skupině mimo jiné společně i s Finy, Rusy a Slováky, nakonec získali celkem 17 bodů a do čtvrtfinále tak mířili z prvního místa. A to i přesto, že začátek turnaje nebyl pro Američany zrovna tou nejklidnější procházkou. V turnaji skončili celkově třetí, když v boji o bronz porazili naši reprezentaci a mnoho síly k tomu zrovna neprotřebovali. Bronzů už ale mají hvězdy a pruhy dost. K vysněnému zlatu tak mají dovést Ameriku mladíci začínající v NHL a nebo dokonce hrají nižší AHL. A tak se v Rusku třeba představí nejlepší střelec právě AHL Frank Vatrano, jenž nastřílel hned 36 branek. I proto dostal od Bostonu nabídku právě za ně hrát už i v NHL. V kanadské brance pak uvidíme Mikea Condona z Montrealu, jenž byl po většinu letošního ročníku NHL v zápřahu, neboť chytal místo zraněné jedničky klubu Price. Americká obrana je složena především z mladších hokejistů působící v NHL. Američané pak budou nejvíce sázet na svého kapitána Nicka Foligna, ovšem narozdíl od loňské sezóny, kdy měl na svém kontě více, než 30 gólů, letos už takovou fazónu nemá.

Nominace hokejistů USA na MS v Moskvě a Petrohradu:

brankáři: Mike Condon (Montreal/NHL), Keith Kinkaid (New Jersey/NHL), Thatcher Demko (Boston College/HEA)

obránci: David Warsofsky, Steven Santini (oba New Jersey/NHL), Noah Hanifin (Carolina/NHL), Jake McCabe (Buffalo/NHL), Connor Murphy (Arizona/NHL), Chris Wideman (Ottawa/NHL), Brady Skjei (NY Rangers/NHL)

útočníci: JT Compher, Kyle Connor, Tyler Motte (všichni University of Michigan/NCAA), Nick Foligno (Columbus/NHL), Matt Hendricks (Edmonton/NHL), Dylan Larkin (Detroit/NHL), Patrick Maroon (Edmonton/NHL), Hudson Fasching (Buffalo/NHL), Jordan Schroeder (Minnesota/NHL), Miles Wood (Boston College/HEA), Vincent Hinostroza (Chicago/NHL), Auston Matthews (Curych/Švýc.), Frank Vatrano (Providence/AHL)

Slovensko

I Slováci vzpomínají celkem rádi na Rusko. V roce 2000 tam totiž zažili jeden z největších hokejových úspěchů své dosavadní historie, když tam získali stříbro. Jenže letos na takový úspěch naši východní sousedé nemyslí. Pro ně bude totiž úspěchem dostat se do čtvrtfinále, což se jim loni v Česku nepodařilo. Poslední velký úspěch si pak slovenský hokej zapsal v roce 2012, kdy ve Finsku brali stříbro. Od té doby je ale slovenský hokej v úpadku. A ani letos to nevypadá na nějaký převratný výsledek a to i vzhledem k tomu, že slovenskému kouči přišlo hned několik omluvenek a tak se v Rusku představí pouze čtyři posily z NHL: obránci Andrej Sekera (Edmonton) a Martin Marinčin (Toronto) a útočníci Marek Daňo (Winniipeg) a Tomáš Jurčo (Detroit). Ovšem nemusí to být jediné posily ze zámoří. Je možné, že do Ruska zamíří ještě brankář Peter Budaj působící na farmě Los Angeles. V týmu také nalezneme několik hokejistů hrající českou extraligu: gólman Branislav Konrád (Olomouc), bek Juraj Mikuš (Sparta) a forvardi Martin Bakoš (Liberec), Vladimír Dravecký (Třinec) a Tomáš Marcinko (Pardubice). Krom toho je tu i několik nováčků.

Nominace hokejistů Slovenska na MS v Moskvě a Petrohradu:

brankáři: Samuel Baroš (Zvolen), Július Hudáček (Örebro/Švéd.), Branislav Konrád (Olomouc/ČR).

obránci: Michal Sersen, Ivan Švarný (oba Slovan Bratislava/KHL), Dominik Graňák (Rögle/Švéd.), Christián Jaroš (Lulea/Švéd.), Andrej Meszároš (Novosibirsk/KHL), Andrej Sekera (Edmonton/NHL), Martin Marinčin (Toronto/NHL), Juraj Mikuš (Sparta Praha/ČR).

útočníci: Patrik Lušňák, Pavol Skalický, Andrej Šťastný, Marek Viedenský (všichni Slovan Bratislava/KHL), Marek Bartánus, Tomáš Hrnka (oba Košice), Peter Cehlárik (Lulea/Švéd.), Marko Daňo (Winnipeg/NHL), Vladimír Dravecký (Třinec/ČR), Libor Hudáček (Örebro/Švéd.), Tomáš Marcinko (Pardubice/ČR), Martin Réway (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Martin Bakoš (Liberec/ČR), Tomáš Jurčo (Detroit/NHL)

Bělorusko

Chtěli by zopakovat loňský úspěch. Postup do čtvrtfinále. Díky němu se poprvé v historii podařilo Bělorusku udržet v elitní divizi MS. Po celkem slušných výsledcích ve skupině v rámci loňského šampionátu, kde nestačilo akorát na Rusko, pak ztroskotala ve čtvrtfiniále na suverénní Kanadě (0:9). Mezi největšími běloruskými hvězdami patří bratři Kosticynové, kteří působí v KHL. Zatímco Andrej nyní obléká dres Soči a má zkušenosti z NHL (za 398 zápasů v Nashvillu a Montrealu nasbíral hned 222 bodů), jeho o dva roky mladší bratr Sergej pro změnu nastupuje za Nižnyj Novgorod. I on působil v minulosti v Montrealu a Nashvillu, za ně hrál ve 353 zápasech a bodů nasbíral 176. Kandsko-americkou NHL prošel i obránce Dmitrij Korobov (Spartak Moskva). Konkrétně v sezóně 2013/2014 nastupoval zaTampu Bay, ovšem na ledě byl k vidění v jejich dresu pouze ve třech duelech, přičemž si zapsal jednu asistenci. Přesto i letošní běloruský výběr kouče Davea Lewise (původem Kanaďan) bude mít posily ze zámoří a to dvě. Beka Olega Jevenka (farma Columbusu) a dalšího obránce Kirilla Gotovecova (farma Chicaga). Hned 19 hráčů v tomto výběru hraje v KHL, z nichž jich 12 obléká dres minského Dinama. V běloruském dresu pak uvidímě i tři Kanaďany z běloruským občanstvím: gólmana Kevina Lalandeho a forvarda Charlese Lingleteho (oba Dinamo Minsk) a dalšího útočníka Geoffa Platta (CSKA Moskva).

Nominace hokejistů Běloruska na MS v Petrohradu a v Moskvě:

brankáři: Dmitrij Milčakov, Kevin Lalande (oba Dinamo Minsk/KHL), Vitalij Koval (Västeras/Švéd.)

obránci: Jevgenij Lisovec, Ilja Šinkevič, Nikita Ustiněnko (všichni Dinamo Minsk/KHL), Roman Djukov, Kristan Chenkel (oba Junosť Minsk), Oleg Jevenko (Lake Erie/AHL), Dmitrij Korobov (Spartak Moskva/KHL), Kirill Gotovec (Rockford/AHL)

útočníci: Sergej Drozd, Artur Gavrus, Alexej Kaljužnyj, Charles Linglet, Nikita

Francie

Ruský šampionát bude pro zemi galského kohouta generálkou na příští světový šampionát, jelikož ten se bude konat právě ve Francii. Současná doba je pro Francii tou nejlepší povaléčnou érou tamního hokeje, jelikož toto bude již 10. účast této země v elitním MS a poslení dobou hraje vyrovnaný hokej i s papírovými favority. Před dvěma roky se jim podařilo postoupit dokonce i do čtvrtfinále. A zatímco k tomuto úspěchu francoouzského hokeje pomohla především trojice Bellemare - Da Costa - Roussell, letos bude v Rusku přítomen z této trojice pouze jeden a to Pierre-Édouard Bellemare, jenž například loni chyběl, nyní chce tento forvard hrající za Philadelphii Francii posunout opět do vyřazovacích bojů. V letošní sezóně nasbíral 14 bodů v 74 zápasech. Tým, jemu bude letos chybět asi největší hvězda Antoine Roussel, je jinak složen z hráčů, kteří nehrají ani NHL, ani KHL. K vidění tak budou Francouzi hrající v severoevropských ligách jako například bratr Stephana Da Costy Teddy, forvard Charles Bertrand či bek Auvitu. Další reprezntanti pak hrají ligu francouzskou.

Nominace hokejistů Francie na MS v Petrohradu a v Moskvě:

brankáři: Florian Hardy (Dornbirn/EBEL), Cristobal Huet (Lausanne/Švýc.), Ronan
Quemener (Asploven/Švéd.)

obránci: Gregory Beron (Amiens), Jonathan Janil (Bordeaux), Florian Chakiachvili (Rouen), Maxime Moisand (Epinal), Yohann Auvitu (IFK Helsinky/Fin.), Benjamin Dieudé-Fauvel (Kalamazoo/ECHL), Antonin Manavian (Székesfehérvár/EBEL)

útočníci: Loic Lamperier, Damien Raux, Yorick Treille, Sacha Treille (všichni Rouen), Charles Bertrand, Teddy Da Costa (oba Sport Vaasa/Fin.), Julien Desrosiers (Bordeaux), Jordann Perret (Grenoble), Pierre-Édouard Bellemare (Philadelphia/NHL), Eliot Berthon (Biel/Švýc.), Timothé Bozon (St John's/AHL), Valentin Claireaux (KeuPa HT/Fin.), Damien Fleury (Schwenningen/Něm.), Laurent Meunier (La Chaux-de-Fonds/Švýc.), Nicolas Ritz (Lillehammer/Nor.)

Německo

I Němci budou mít své posily z NHL. Konkrétně jich bude čtyři. Jednak je řeč o obráncích Christiana Ehrhoffa (Chicago) a Korbiniana Holzera (Anamheimu) - ti přijeli hned poté, co vypadli z bojů o Stanleyův pohár - a jednak o útočnících Leonu Draisaitlovi z Edmontonu a Tobiase Riedera z Arizony. Právě s těmito útočníky kouč německé reprezentace Marco Sturm počítal už po skončení základní části NHL. Ani jeden se totiž do play-off se svými kluby v zámoří neprobojoval. A nejen tyto posily byy měli Německu pomoci vylepšit 10. místo z loňského světového šampionátu, přičemž utrpěli idrtivou porážku od pozdějších mistrů z Kanady 0:10. Rozhodně tak nezopakovali své nejlepší umístění na světovém šampionátu, což je čtvrté místo (toho dosáhli v roce 2010 na domácím MS). Nyní by takk rádi alespoň postoupili ze skupiny do čtvrtfinále. K tomu má Německu pomoci i nejzkušenější reprezentant Marcel Goc (Mannheim), jenž v minulosti hrál i v NHL. Tam nastoupil hned k 636 zápasům, během nichž si na své konto připsal celkem 188 bodů (75 gólů a 113 gólových přihrávek). V zámořském play-off (celkem 63 duelů) pak vstřelil pět branek a 10 asistencí. Němci budou spoléhat i na forvarda Felixe Schütze, jenž působí ve švédském Rögle. Jinak se ale většinou v německém výběru vyskytují hráči hrající německou ligu.

Nominace hokejistů Německa na MS v Petrohradu a v Moskvě:

brankáři: Felix Brückmann (Wolfsburg), Mathias Niederberger (Düsseldorf), Timo Pielmeier (Ingolstadt)

obránci: Sinan Akdag, Denis Reul (oba Mannheim), Torsten Ankert, Moritz Müller (oba Kolín nad Rýnem), Daryl Boyle (EHC Mnichov), Constantin Braun (Eisbären Berlín), Christian Ehrhoff (Chicago/NHL), Korbinian Holzer (Anaheim/NHL)

útočníci: Dominik Kahun, Yannic Seidenberg (oba EHC Mnichov), Philip Gogulla, Patrick Hager (oba Kolín nad Rýnem), Marcel Goc, Marcus Kink (oba Mannheim), Jerome Flaake (Hamburk), Patrick Reimer (Norimberk), Gerrit Fauser (Wolfsburg), Brooks Macek (Iserlohn), Marcel Noebels (Eisbären Berlín), Felix Schütz (Rögle/Švéd.), Leon Draisaitl (Edmonton/NHL), Tobias Rieder (Arizona/NHL)

Maďarsko

Pro maďarskou hokejovou reprezentací to bude letos teprve druhé mistrovství za posledních 77 let. Pro výběr, jenž je složen většinou z hráčů Székesfehérváru hrající EBEL ligu, to bude na světovém šampionátu nesmírně těžké a to ukazují i výsledky v přípravě. V ní si například poradili Maďaři s Rakouskem, Slovinskem či Kazachstánem, nestačili už však na ruský B-tým. K tomu, aby hokejisté svému národu, jenž v těchto letech hodně žije hokejem, ostudu, mají pomoci i Severoameričané Banham, Sagert, Sarauer a Wehrs.

Nominace hokejistů Maďarska na MS v Petrohradu a Moskvě:

brankáři: Zoltán Hetényi, Miklós Rajna (oba Székesfehérvár/EBEL), Ádám Vay (Debreceni HK/MOL Liga)

obránci: Zsombor Garát, István Mestyán, Bence Stipsicz (všichni MAC Budapešť/MOL Liga), Bence Szirányi, Kevin Wehrs (oba Székesfehérvár/EBEL), Jesse Dudás, Kalvin Sagert (DVTK Jegesmedvék Miskolc/MOL Liga), Márton Vas (Fassa/It.)

útočníci: Frank Banham, István Bartalis, András Benk, Csaba Kovács, Dániel Kóger, Gergö Nagy, Andrew Sarauer (všichni Székesfehérvár/EBEL), Krisztián Nagy (MAC Budapešť/MOL Liga), Csanád Erdély (Sioux Falls/USHL), Vilmos Galló (Linköping/Švéd.), Bálint Magosi (Briancon/Fr.), Balázs Sebök (KalPa Kuopio/Fin.), István Sofron (Klagenfurt/EBEL), János Vas (Slavia Praha/ČR)