reklama

Pro lepší „barvu“ udělá většina lidí v tuzemsku téměř cokoli. Přehnaný pobyt na slunci a s ním spojené spáleniny přitom představují největší riziko vzniku rakoviny kůže, která je celosvětově nejrozšířenějším nádorovým onemocněním. „Je potřeba, aby si lidé v Česku uvědomili, že opálení je známkou poškození pokožky, nikoli známkou krásy. Slunci bychom se měli vystavovat minimálně a být dobře chráněni,“ říká MUDr. Hana Obluková z Dětského kožního oddělení Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Na dostatečnou ochranu před sluncem zapomínají Češi nejen u sebe, ale často hazardují i se zdravím svých dětí. Podceňují kvalitu ochranných přípravků, protože jim chybí informace o tom, co má obsahovat, aby byl účinný, nebo s ním zbytečně šetří. Tím se pak ochrana sníží až o dvě třetiny. „Novorozence a kojence by rodiče na přímé slunce neměli brát vůbec, což je nejlepší dodržet až do 3 let věku dítěte,“ upozorňuje MUDr. Obluková.

Při pobytu na slunci je důležité chránit kůži před účinkem ultrafialového záření a současně dodržovat základní pravidla správného slunění – tím nejdůležitějším je, že stupeň ochranného faktoru závisí na fototypu člověka (čím světlejší typ, tím vyšší faktor). „Ochranný prostředek by měl chránit jak před UVB zářením, které zvyšuje pravděpodobnost vzniku kožních nádorů, tak před UVA zářením, které způsobuje stárnutí kůže. Z vlastních zkušeností vím, že lidé mnohdy reagují spíše na cenu než kvalitu výrobku a často jej kupují v drogeriích, aniž by se odborně poradili se svým lékárníkem. Naše rada je přitom zadarmo a může výrazně ovlivnit zdraví člověka,“ říká Mgr. Leona Štěpková z Alphega lékárny Medea v Hostomicích nad Bílinou a dodává: „Pro zájemce máme rovněž připravené informativní materiály, kde jsou základní pravidla shrnuta.“

Pokud již dojde ke spálení pleti, měl by se člověk vyhýbat slunci po dobu, než se kůže úplně zahojí, a zakrýt si postižená místa oblečením. „Pomáhá také okamžitá studená koupel, hydratace kůže pomocí tělového mléka s Aloe vera a vitaminy C nebo E a dostatečný přísun tekutin,“ vysvětluje Mgr. Štěpková.

Jedním z prvních ukazatelů toho, že je s kůží něco v nepořádku, je i změna mateřských znamének, která je třeba před slunečním zářením dobře chránit. „Pokud se znaménko zvětšuje, bolí, svědí, mění tvar a barvu, má nepravidelný okraj, či krvácí nebo ho pokryje strup, je vhodné obrátit se na kožního lékaře“, radí MUDr. Obluková. „Slunce opaluje i pod mrakem a ochrana každého krému má své meze. Proto stále nejefektivnějším způsobem, jak se vyhnout nechtěným komplikacím, je nevystavování se přímému slunci mezi 11. a 15. hodinou,“ uzavírá Mgr. Štěpková.

Většina Čechů sice prahne po krásném opálení, ale už nevěnuje dostatečnou pozornost tomu, jak se opalovat tak, aby pobyt na slunci přinášel jejich zdraví jen pozitiva. Abyste se vyhnuli předčasnému stárnutí a riziku rakoviny kůže, musíte se opalovat bezpečně. Proto vám přinášíme tipy jak na to, aby se slunce nestalo vaším nepřítelem.

1) Nikdy, ale opravdu nikdy nenavštěvujte solárium

Nepropadněte mýtům, které kolem sebe šíří solária, když tvrdí, že vám poskytnou „zdravé“ opálení nebo předpřipraví pokožku na léto a vy se pak můžete opalovat na slunci naprosto bezpečně. „Technologie a metody používané v soláriích totiž používají velké množství UVA záření, které způsobuje předčasné stárnutí kůže a podporuje produkci škodlivých kyslíkových radikálů. Ty zvyšují riziko vzniku rakoviny kůže,“ říká MUDr. Hana Obluková z Dětského kožního oddělení Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

2) Soustřeďte se na typ a množství opalovacího krému

Nikdy nespoléhejte jen na SPF (sluneční protektivní faktor). Na obalu vždy hledejte také slovo „široké spektrum“, logo pro UVA záření a slovo „vysoký“. Používejte minimálně SPF 30, který filtruje 97 % škodlivého UVB záření, produkty s SPF 50 dokonce až jeho 98 %. Ideální je poradit se s výběrem krému se svým lékárníkem, který vám zaručí, že bude kvalitní, vhodný pro váš typ pleti a poradí, kdy a jak jej na kůži aplikovat. Nezapomínejte také na dostatečnou zásobu ochranných přípravků, jedna tuba na týdenní dovolenou s rodinou u moře rozhodně nestačí. „Pro dosažení ochranného efektu je totiž nutné přípravek nanášet v silných vrstvách, první nátěr provést 20 minut před pobytem venku a aplikaci opakovat minimálně každé 2 hodiny. Speciální péči věnujte dětem. Novorozence a kojence nevystavujte přímému slunci vůbec,“ radí Mgr. Leona Štěpková z Alphega lékárny Medea v Hostomicích nad Bílinou.

3) Po koupání obnovujte vrstvu i voděodolných přípravků

Žádný přípravek není voděodolný trvale. I ty s označením „vysoce voděodolné“ si zvládnou zachovat účinnost jen po určitou dobu pobytu ve vodě, obvykle v řádech desítek minut. K jejich setření dochází také při použití osušky či působením písku. Proto nezapomínejte vrstvu krému pravidelně obnovovat.

4) Hlídejte si dobu, kterou opalováním strávíte

Není nutné ležet na slunci celý den. Vaše pokožka totiž po určité době dosáhne bodu zlomu, kdy již fyzicky nemůže produkovat více melaninu, který způsobuje hnědé zbarvení. „Každý má svou vlastní časovou hranici, jak dlouho může zůstat na slunci – obvykle 2 až 3 hodiny nebo i mnohem kratší dobu, máte-li bledou pleť. Poté se již neopálíte a jen vystavujete pokožku riziku poškození UV zářením,“ upozorňuje lékárnice Štěpková. Celková doba, kterou denně strávíte na slunci, by neměla přesáhnout 4 hodiny.

5) Pobyt na slunci dávkujte

Při ležení na slunci si dělejte pravidelné přestávky. Snížíte tak riziko vzniku spálenin a vaše opálení bude nejen zdravější, ale vydrží vám prokazatelně déle. Pobyt na slunci omezte zejména mezi 11. a 15. hodinou, kdy je sluneční záření nejsilnější.

6) Nedůvěřujte reklamám na přípravky, které slibují zesílení opálení

Nic, co si namažete na pokožku, nemůže ovlivnit produkci melaninu, která je vlastně obrannou reakcí kůže na slunění. Pouze konzumace betakarotenu v denní dávce 25 gramů, v přírodní podobě či v doplňcích stravy, podporuje přirozenou obranyschopnost pokožky proti UV záření. „To však neznamená, že s betakarotenem můžete zapomenout na krém,“ dodává lékárnice Štěpková.

7) Nezapomeňte, že slunce proniká sklem a opaluje i ve stínu

UVA záření pronikne i sklem, takže pokud při jasné obloze cestujete nebo sedíte v kanceláři přímo u okna, nezapomínejte pleť chránit SPF 15 či 20. Stejným faktorem se v létě chraňte, i když je zataženo, protože slunce opaluje i přes mraky. Málokdo také ví, že část slunečních paprsků proniká také přes bavlněné oblečení nebo slunečník. Pozor si dávejte rovněž při koupání, kdy se od vodní hladiny paprsky odráží a mohou nechráněnému člověku způsobit až popáleniny 2. stupně. Intenzivně se paprsky odráží dokonce i od písku na pláži, a čím je písek světlejší, tím je odraz větší. „Jedinou opravdu zdravou možnost, jak chytit bronz, představují samoopalovací krémy, které však pokožku před sluncem nechrání,“ uzavírá Mgr. Štěpková.