Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci určili, kolikrát měsíčně by měli muži ejakulovat, aby předešli rakovině prostaty. To číslo vám vyrazí dech

Prostata
Prostata
Foto: e-learning.med.unifi.it

Rakovina prostaty je po rakovině plic a tlustého střeva třetí nejčastější zhoubné nádorové onemocnění mužů v České republice. Rizikovými faktory tohoto onemocnění jsou věk, genetické dispozice i sexuální aktivita. Vědci teď zjistili, že právě poslední zmíněný bod může mít vliv také na prevenci tohoto druhu rakoviny.

Prostata je citlivá, ale zároveň důležitá otázka pro muže z celého světa. Předstojná žláza (latinsky prostata) je přídatná pohlavní žláza, jejíž sekret je součástí ejakulátu a zvyšuje životaschopnost spermií. Prostata zdravého muže je velká asi jako vlašský ořech, váží zhruba 20 gramů, a je umístěna pod močovým měchýřem a jako prstenec obkružuje močovou trubici.

S věkem se u mužů zejména - nad 50 let - začínají objevovat problémy. Zvětšená prostata může způsobit časté a bolestivé močení a navíc je rakovina prostaty nyní třetí nejčastější rakovinou u nejen u českých, ale třeba i u amerických mužů.

Lze jí nějak předcházet? Odpověď je, samozřejmě, ano. Pomoci může dieta, cvičení a pravidelné prohlídky – to jsou nejvíce efektivní způsoby, jak udržet prostatu zdravou. Podle vědců z Harvadrské univerzity ale existuje jeden mnohem zábavnější způsob.

Ve studii publikované v časopise European Urology  se uvádí, že vysoká úroveň sexuální aktivity může snížit riziko rakoviny prostaty. Studie vychází z pozorování sexuálních návyků 32.000 mužů a dospěla k závěru, že u osob s vyšší mírou ejakulace se nádory prostaty objevují v menším měřítku.

„Zjistili jsme, že muži, kteří uvádí vyšší frekvenci ejakulace v dospělosti, jsou v porovnání s těmi, kteří ejakulují méně, méně náchylní k rakovině prostaty. Tato velká studie poskytuje nejsilnější důkaz o příznivém vlivu ejakulace v prevenci rakoviny prostaty,“ uvádí výzkumníci.

A kolikrát měsíčně by tedy měli muži ejakulovat? Podle vědců je toto kouzelné číslo 21. „Dvacet jedna ejakulací nebo více za měsíc muže může ochránit před rakovinou prostaty,“ uvádí experti. Studie zjistila, že muži, kteří ejakulovali nejméně 21 krát za měsíc, měli o 33% nižší riziko vzniku rakoviny prostaty než ti, kteří ejakulovali méně.

Podle vědců to může souviset s tím, že se při ejakulaci z těla odplavují také toxiny. Samozřejmě, že ejakulace není všelék. Odborníci jedním dechem varují, že mezi rizikové faktory patří například obezita, kouření, příjem velkého obsahu tuků i genetika.

Doktor James Balch je přesvědčen, že správná výživa je při předcházení rakoviny velmi důležitá. „Pokud člověk chce zůstat mimo operační sál a vyhnout se rakovině prostaty, musí se vyhýbat potravinám vysokým obsahem nezdravých tuků a toxinům v životním prostředí, které přispívají k potížím s prostatou. Měli by také dodržovat nutriční program, který obsahuje základní doplňky, které mají vliv na prostatu,“ uvádí.

Kromě sexu a zdravé stravy tak mužům mohou pomoci třeba rajčata, organická káva, tuky rostlinného původu, cvičení a žádné kouření.

Témata:  rakovina muži zdraví vědci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy