reklama

Setkal se s tím už každý. Ráno si dáte kafíčko, dvě kafíčka a v poledne vám hlava podezřele klesá pod úroveň monitoru počítače. Nebo se jdete najíst a spokojenost z dobrého oběda na vás dopadá nutností dát si "dvacet". 

Možná je to způsobené tím, že jste se předešlou noc vrátili pozdě z noční jízdy, možná si chodíte ráno zaběhat nebo rovnou do posilky, a poté rovnou do práce. V určitou chvíli je pak to jediné, co si přejete, malý šlofík. Japonci pro tuto potřebu dokonce vytvořili vlastní slůvko "inemuri". Jde o krátký taktický spánek, který si dávají v práci. 

Naneštěstí je však na mnoha pracovištích, a v Česku zřejmě na všech, zakázáno pospávat v pracovní době. Většina z nás se tak musí přemoci a vyčkat do brzkého podvečera, kdy si doma můžeme zdřímnout. 

Nyní se však ukázalo, že máme pádné argumenty pro našeho šéfa, abychom si dali 20 minut krátkého šlofíka na pracovišti. Pouhých dvacet minut může zvýšit naši produktivitu, obzvlášť v těchto horkých dnech. Dokazuje to studie zveřejněná v Nature Neuroscience. Vědci zjistili, že pracovní nasazení a pracovní výkony klesají v průběhu dne. Pokud si však v průběhu pracovní doby zdřímneme, zastavíme tím pokles naší výkonnosti a dokonce ji v některých případech i pozvedneme. 

Dr. Mednick, který je autorem studie, pro New York Times sdělil, že "různé typy spánků" nabízejí specifické benefity. Pokud bychom spali déle než 60 minut, dostaví se pocit vratkosti, budeme úplně "groggy". Šlofík o 20 až 60 minutách vám však může pomoci s pamětí. Zapamatujeme si více věcí a detailů, můžeme se snáz učit, zejména detailní informace. 

Pokud budeme spát déle než hodinku, upadneme to tzv. R.E.M. spánku, tedy hlubokého spánku.

Podobná studie vyšla už před dvěma lety. Vydal ji magazín Current Biology. Studie zkoumala  spánkové návyky třech předindustriálních společností v Tanzánii, Namibii a v Bolívii. Všechny společnosti si užívají spánku i v denní době. Jerome Siegel, vědec a profesor psychiatrie a biobehaviorálních věd řekl pro the New York Times, že členové těchto společenství jsou nejaktivnější ráno, poté se ukryjí do stínu stromů, kde si krátce zdřímnou, poté pokračují v nějaké práci a večer jdou spát. 

Denní spánek udržuje pozornost a ostražitost. Není to ale tak jednoduché, jak to zní - nezajedeme k pumpě a nedotankujeme plnou nádrž. Aby toto pravidlo platilo, měli bychom se vyvarovat příjmu kofeinu, zejména později během dne, zároveň bychom měli každý den vstávat zhruba ve stejný čas. 

Zajímavostí je, že ženy pro plnou pozornost potřebují o 20 minut delšího šlofíka než muži. A kde tedy muže dohnat? Právě v práci.