Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pěvecká soutěž Eurovize čelí skandálu? Strážní nechtěli pustit migranty do fan zóny

Stockholm
Stockholm
Foto: Pixabay

Stockholm – Ve švédské metropoli se v úterý odehrálo semifinále soutěže Eurovision Song Contest, která nese podtitul „spojme se“. Jak ale píše server The Local, asi se to netýká všech lidí. Objevily se totiž zprávy, že jeden ze strážných odmítal některé lidi pouštět do zóny pro fanoušky.

Stockholm investoval asi 95 milionů švédských korun, tedy asi 277 milionů českých korun, do vybudování elegantní fanouškovské zóny v městském parku Kungsträdgården. Správa veřejnoprávní televize SVT naznačuje, že ne všichni zájemci byli na místo vpuštěni.

Médium na svých stránkách ve středu zveřejnilo video, které ukazuje jednoho ze strážných, který žádal některé lidi, aby zónu opustili a vyčkali na příjezd policie. Mělo se jednat o blíže neurčené migranty ze zemí Evropské unie.

Když se švédsky mluvící muž, který doprovázel jednoho z migrantů zeptal, proč jeho doprovod nemůže dovnitř, strážný mu měl odpovědět, že tam „nechtějí lidi, kteří berou věci".

Onen švédsky mluvící muž byl Hans Caldaras ze sdružení HEM, které pracuje s migranty z EU, kteří se Švédsku žijí jako bezdomovci. Stanici SVT pak řekl, že před ním strážný mával papírem, na kterém byla pravidla pro přístup do prostoru zóny.

V dokumentu se píše, že je v zóně zakázáno žebrat nebo sbírat plechovky, které lze v rámci švédského recyklačního programu vyměňovat za peníze. Pravidla byla sepsána jak ve švédštině, tak v rumunštině. Píše se tam také, že lidé označováni jako „ti" by měli být „drženi stranou od oblasti, aby se zabránilo kontaktu s policií".

Přestože na dokumentu nebyl uveden jeho autor, vedení Stockholmu později potvrdilo, že ho vytvořilo ve spolupráci s policií. „Písemné informace byly snahou efektivně vysvětlit pravidla chování, která jsme vytvořili s společně s policií, aby vše proběhlo bez problémů," vysvětloval Jesper Ackinger, stockholmský vedoucí projektu Eurovision Song Contest. Později dodal, že kvůli nešťastné formulaci už není dokument používán.

K věci se vyjádřila i stockholmská starostka Karin Manngårdová, která objasňovala postoj města k přístupu do fan zóny. Je prý „nepřijatelné", aby byl někomu neoprávněně odmítnut vstup do parku. „Naše akce bude otevřena všem, ale to také znamená, že každý musí dodržovat pravidla," uvedla. „Je nepřijatelné, pokud byl někdo neoprávněně nevpuštěn a nemělo by k tomu docházet. Všichni lidé pracující na akci postupují v souladu s hodnotami města," dodala.

Témata:  Švédsko Eurovize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy