Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ještě nevíte, kam na dovolenou? Zkuste nejkrásnější místa planety

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Prázdniny jsou ve své druhé půli, ale to neznamená, že už není čas si je užít. Pokud jste ještě neměli čas nikam vyjet, teď je ta pravá chvíle. Přinášíme vám ta nejkrásnější místa, o kterých jste možná neměli ani ponětí.

Majestátní vodopády, propletené liány, ledovcové duhové záře či mořská zákoutí, která hrají všemi barvami. I přesto, že jsou naprosto odlišná, mají jiné klima a často je od sebe dělí nejméně půlka zeměkoule, pojí nejkrásnější místa na světě něco společné. Naprosto vám vezmou dech.

Křišťálová Plitvická jezera v Chorvatsku Nejen mořem je známé Chorvatsko. Plitvická jezera jsou symfonie smaragdových, sytě zelených i temně modrých barev. Jedná se o oblast Národního parku. Název je odvozený od říčky Plitvice, která spadá vysokým vodopádem do kaňonu.

Park skýtá propletenou soustavu šestnácti jezer, které spojuje 140 vodopádů, 20 jeskyní a kaskády. O jejich kráse se jezdí ročně přesvědčit nespočet turistů. Můžete zde zkusit procházku po speciálně upravených dřevěných stezkách, které vedou k chorvatské dominantě skrze bukové, jedlové, smrkové a tisové lesy. Do několika lokalit je však přístup veřejnosti zakázán. V okolí Plitvických jezer rostou totiž chráněné orchideje a lilie, svou domovinu zde našly také divoké šelmy, ryby a raci. Zkrátka toto místo stojí určitě za návštěvu.

Polární záře nedaleko Reykjavíku, Island

Pokud se nebojíte tmy, zajisté oceníte okouzlující hru barev na noční obloze evropského ostrovu Island. Polární záře se zde vyskytuje od září do dubna, kdy nadcházejí měsíce takzvané plné noci. Kromě dechberoucí noční podívané nabízí Island svým návštěvníkům i jiná panoramata. Před cestou na vrcholky duhově zbarvených hor se doporučuje koupel v termálních pramenech Landmannalaugar, kam jezdí autobus z hlavního města. 

Geologické útvary v Geoparku, Čína

I když to není co by kamenem dohodil, určitě stojí za to! Po nezvykle zbarvených skalních útvarech se projdete v čínských provinciích Sunan a Linze. Na ploše 322 km² se zde rozkládá Národní geopark Zhangye Danxia, který je atypický svými nezvykle barevnými skalními formacemi.

Než čínská dominanta vznikla v celé své kráse, uplynulo neuvěřitelných 24 milionů let. Nyní se pyšní pravděpodobně největším shromážděním pigmentovaných skal na světě. Není divu, že scenérii čínští filmoví tvůrci často používají jako pozadí svých snímků. Za neuvěřitelnou atmosférou duhových skal jezdí cestovatelé z celého světa. Budete mezi ně patřit?

Pulzující New York, USA

Kdo by neznal město, které nikdy nespí. Životem překypující metropole New York City má turistům rozhodně co nabídnout. Nenechte si ujít cestu za velkolepou Sochou Svobody nebo do uklidňujícího Central Parku. 

Mořské scenérie u vraku lodi S.S. Yongala v Austrálii Země protinožců, to je Austrálie. A při australském pobřeží leží mnoho vraků, S. S. Yongala ale na dně světového oceánu skutečně vyniká.

Nákladní loď se potopila již před více než sto lety, v důsledku bouře poblíž břehů Queenslandu. Nyní se S. S. Yongala nachází v hloubce až 28 metrů, kam se za vrakem vydává nespočet potápěčů.

Kromě lodi ležící na pravém boku zde obdivují rozmanité podvodní prostředí i živočichy nezvyklých rozměrů, do kterých dorostli díky vodním proudům bohatým na živiny. K pestrobarevnosti celé podvodní scenérie přispívá sluneční záření, které se odráží od rybích šupin.

Témata:  Chorvatsko Austrálie New York cestování dovolená

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy