Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádné řízení aut, nepřetržitý lékařský dohled a návrat Marylin Monroe. Jak bude vypadat svět v roce 2050?

Jaká budoucnost nás čeká?
Jaká budoucnost nás čeká?
Foto: Pixabay

Lidé nebudou moci řídit auta, navíc budou každý den a každou hodinu pod lékařským dohledem. Otom, zda dostanou práci nebo snad "padáka", rozhodnou počítače. I tak by podle matematika a teoretického fyzika Tobyho Walshe mohl vypadat svět v roce 2050.

Vědec zabývající se umělou inteligenci, profesor Toby Walsh, ve své nové knize „Je to živé!": Umělá inteligence od logického klavíru k vražedným robotům představil několik svých poměrně děsivých předpovědí o budoucnosti.

Jeho predikce se týkají například dopravy, zábavy nebo zdraví. Věří, že do roku 2050 dojde se vzestupem umělé inteligence a rozvojem počítačů s lidskou inteligencí k významným změnám v každodenním životě. „Počítačová síla se pravděpodobně do roku 2050 zvýší tisíckrát," cituje profesora Walshe server news.com.au.

Řízení automobilu 

Profesor Walsh předpovídá, že lidé budou mít v roce 2050 zakázáno řídit. „Autonomní automobily zásadně změní bezpečnost silničního provozu," řekl. „Po celém světě zemře každoročně více než milión lidí při dopravních nehodách. Ve Spojených státech zemře v příštím roce při silničních nehodách přibližně 33 000 lidí.“

Taková čísla jsou podle něj obrovská. „Pokud by plně naplněný Boeing 747 havaroval každý týden, snažili bychom se o zlepšení bezpečnosti letecké dopravy. Ale protože dopravní nehody se stávají na stovkách a na tisících různých místech, zdá se, že si jich prostě nevšímáme,“ uvádí Walsh.

V asi 95% nehod je na vině řidič, protože lidé překračují rychlost, řídí pod vlivem alkoholu a posílají za volantem textové zprávy. „Riskujeme v situacích, kdy bychom riskovat neměli," tvrdí. „Pokud budeme moci člověka z této smyčky vytáhnout, budou naše silnice mnohem bezpečnější.“

Nepřetržitá lékařská péče

Profesor Walsh se také domnívá, že lidé budou každý den lékařsky monitorováni - a že tímto lékařem bude počítačem. Budeme nosit fitness hodinky, které budou sledovat náš puls, krevní tlak, spánek, cvičení a další vitality. „Budou také sledovat pády a požádají o pomoc, pokud omdlíte," popisuje Walsh.

„Váš záchod bude automaticky analyzovat moč a stolici. Váš smartphone bude pravidelně pořizovat vaše selfie, aby lépe pochopil vaše zdraví. Bude například identifikovat podezřelé kožní melanomy a sledovat zdraví vašich očí.“ Podle profesora Walsha bude náš počítač také rozpoznávat časné známky demence, Parkinsonovy choroby, mrtvice a dokonce i běžného nachlazení.

Změní se také zábava

Walsh se domnívá, že hollywoodská hvězda Marilyn Monroe bude opět točit nové filmy, i když je mrtvá. Tvrdí, že i my budeme hrát ve filmech důležitou roli. „Samozřejmě, že to nebude skutečná Marilyn, ale její avatar, který bude naprogramován, aby mluvil a jednal stejně jako ona. Takové filmy budou zcela interaktivní. Příběh bude záviset na tom, co děláte nebo říkáte,“ uvedl profesor Walsh. „Hollywood a průmysl počítačových her se spojí do jednoho. Filmy nás vtáhnou do hyperrealistického světa. Filmaření, virtuální a rozšířená realita a počítačové hry se jednoduše stanou jedním zábavním průmyslem.“

Počítač jako náš šéf

V budoucnu by počítače mohly být odpovědné za naše najímání k práci a stejně tak nám pak budou také dávat výpověď. Profesor Walsh si myslí, že tato část by mohla být uvedena do praxe už dnes. „Důvěřujeme jim, necháme je, aby nám určili partnera, a to je jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, které jsme kdy učinili," argumentuje. „Samozřejmě existuje argument, že spojit člověka s prací je snazší problém než párování lidí navzájem."

Profesor Walsh také píše, že počítače se budou zaměřovat na kvalifikaci a dovednosti, aby vám určili odpovídající práci. Rozhodnutí o tom, zda vás společnost najme nebo propustí, počítač přijmout neumí, na to bude stále potřeba člověk, který rozhoduje. Počítače však podle něj převezmou řídící povinnosti, jako je schvalování dovolené, odměňování výkonu a plánování činností.

Domácnost ovládaná hlasem

Walsh také předpovídá, že v roce 2050 budeme mluvit s místnostmi a budeme jim hlasově zadávat naše požadavky. Budeme moci požádat, aby se zapnula světla a dokonce se i v noci zeptat na to, kdo vyhrál fotbal. „A vy budete očekávat, že vám něco v místnosti odpoví. Může to být televize, stereo, nebo dokonce lednička,“ řekl.

„Bez ohledu na to, o jaký přístroj jde, bude vědět, kdo jste. Pozná vás pomocí hlasového vzoru, díky kterému ověří požadavek na přístup k soukromému kalendáři,“ popisuje budoucnost expert. Profesor Walsh uvedl, že lidé zřejmě nebudou chtít takovou změnu přijmout a budou chtít žít obyčejný život – jenže většina z nich bude mít všechna zařízení v domě připojena k internetu. „Předpokládá se, že internet věcí bude mít do roku 2020 přes 200 miliard zařízení," uvedl. To jsou desítky a desítky zařízení pro každou živou osobu. Jelikož mnoho z těchto zařízení nebude mít obrazovky, přirozené rozhraní bude řeč.

Témata:  počítače vědci umělá inteligence (AI)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy