Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákeřný pohyblivý písek. Opravdu se v něm může člověk utopit?

Pohyblivý písek
Pohyblivý písek
Foto: Pixabay

Tekutý písek je fenomén, který známe zejména z filmových bijáků. Hrdina, který se dostane do této břečky, se potápí tak dlouho, dokud mu nekouká jen ruka. Je ale taková situace opravdu reálná? A co vás zachrání, pokud do písku zabřednete?

Fenomén tekutých, nebo také pohyblivých písků jsme mohli vidět v několika hollywoodských trhácích. Podle serveru Slate se tento jev objevil dokonce ve třech procentech všech filmů ze šedesátých let. Typicky tak diváci sledovali nešťastníka, který se dostane do jámy písku (obvykle je vedle ní cedulka s nápisem "Pozor: pohyblivý písek") uprostřed džungle. Hrdina se noří hlouběji a hlouběji až mu kouká jen vytažená ruka. 

Přibarvují si filmoví tvůrci tento jev? A pokud ne, jak lze z takové šlamastiky uniknout? Obecně lze jako pohyblivý písek označit směsici vody a a jemných granulek například písku nebo hlíny. Je to jakási loď naplněná vodou a pískem. Jedná se o tzv. ne-newtonovskou tekutinu. To znamená, že pokud byste například do směsice udeřili pěstí, vaše ruka se nepotopí. Jakmile byste ale ruku v tekutině nechaly nehybně držet, okamžitě vás začne "vcucávat". Směsice má totiž unikátní schopnost chovat se jako pevná látka. 

Pokud už se do břečky dostanete, neměli byste s ní úpěnlivě bojovat. Čím víc se totiž budete snažit s ní bojovat, tím rychleji se potopíte. Nemusíte ale panikařit, takový scénář je velmi nepravděpodobný. To už byste se měli spíš obávat zaseknutí se v té části moře, která je v dané chvíli vlivem odlivu "na souši". 

Nizozemští vědci představili už v roce 2005 v magazínu Nature experiment, na jehož základě zjistili, že lidé disponují poloviční hustotou než má tekutý písek. Technicky vzato by tak v písku mohli plavat, pokud by však nebojovali a tím se nezačali potápět. Základním pravidlem, pokud se do nebezpečné situace dostanete, je zbavení se všech nadbytečných předmětů, a to co nejdřív. "Osoba zachycená v tekutém písku slaného původu není vystavená riziko celkového pohlcení," uvádí studie. 

“Každá nešťastná oběť tekutého písku by se měla nanejvýš ponořit do poloviny, v klidu by ji měla nechat právě znalost toho, že není možné, aby ji to vcuclo celé," dodává. 

Pokud se zaměříme na záchranu lidí z tekutého písku, musíme být velmi opatrní. Vytahování pomocí provazu nemusí být tak jednoduché, jak se může zdát. Pohotovostní služby, které mají s touto problematikou zkušenost, běžně využívají při záchraně injekční proud vody, který zavedou do písku. Velkým obsahem vody se změní viskozita směsi a člověk jde snáze vytáhnout. 

V případě, že v nějakém takovém písku uvíznete vy, a nebudete mít po ruce ani vodu, ani další pomocníky, i pro vás existuje řešení jak se ze svízelné situace dostat. Musíte velmi pomalu a jemně otáčet nohama tak, abyste utvořili jakési malé kapsy kolem nohou, skrze které může proudit voda, která uvolní písek. Poté se musíte snažit soustředit svou váhu tak, aby byla co nejvíc rozprostřená. Začněte se pohybovat ve směru proti písku podobně, jako když plavete. Nebude to sice snadné a ani zábavné, nicméně s dostatečným úsilím by vás tato technika měla "vylovit". 

Témata:  Písek příroda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy