reklama

Malá studie naznačuje, že mít tetování může ovlivnit schopnost potit se, což je pro lidské tělo nebezpečné. Vědci z univerzity v americkém Michiganu svou hypotézu testovali na 10 dobrovolníci. Všichni byli zdraví mladí muži kolem 21 a měli tetování na jedné straně horní poloviny těla (tzn. například jen levá ruka).

Vědci poté využili látku dusičnan pilokarpin,která stimuluje potní žlázy. Pomocí drobných měřidel poté zjišťovali množství produkovaného potu. Už zhruba po 20 minutách bylo jasné, že potetovaná kůže produkuje asi tak polovinu potu, ve srovnání s tou čistou.Ve výsledcích se nijak nelišila stará tetování od nových.

„Podle našich informací je toto první studie, která dokumentuje jak může tetování ovlivnit lidskou schopnost potit se,“ uvedla vedoucí týmu vědců Maurie Luetkemeier. „Samozřejmě jsme u výsledků opatrní. Proces umělé stimulace potních žláz se liší od procesu, který probíhá při zvyšování teploty těla,“ přiznala Luetkemeier.

I přesto jsou vědci přesvědčení, že studie může být dobrým základem pro další výzkum. A hlavně varovali, že hodně potetovaní lidé by mohli být ve větším riziku poškození zdraví z přehřátí, protože jejich schopnost se ochlazovat s tetováním zřejmě upadá.

„Existuje nějaká hranice pocení, kterou lze dosáhnout,“ vysvětlila doktorka Angela Smith z pennsylvánské univerzity pro Healthline. Smith nebyla součástí týmu, který studii zpracovával. „Pokud jste maratonec, hasič nebo voják v horkém klimatu, je možné, že už teď dosahujete vašeho maxima. A pokud v takové situaci část své schopnosti ztratíte, vaše maximum se sníží. A to přináší mnohem větší rizika, než pro člověka bez tetování,“ objasnila Smith.

Je třeba zdůraznit, že studie byla skutečně malá a veškerá tvrzení potřebují další prozkoumání i ověření. Pokud jste však na své zdraví velmi opatrní, informace o tomto potenciálním riziku tetování jistě není k zahození.