Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co skutečně ukrývá Mléčná dráha? Astronomové zjistili, že se pořádně přepočítali

Jak to vypadá uvnitř černé díry?
Jak to vypadá uvnitř černé díry?
Foto: Reprofoto YouTube

Mléčná dráha je galaxie, v níž se nachází Slunce spolu s naší sluneční soustavou – a tedy i Země. I přesto se ukazuje, že o ní zdaleka nevíme vše. Vědci teď například zjistili, že se v ní možná ukrývá až 100 milionů černých děr, což je mnohem víc, než se až dosud předpokládalo. Toto číslo je výsledkem statistického sčítání.

Výzkum zveřejněný v magazínu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society přinesl v loňském roce odhalení dvou velkých černých děr. Jejich existenci zjistilo zařízení LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) pomocí gravitačních vln, které také zmapovalo sloučení těchto dvou černých děr, každé s hmotností srovnatelnou s hmotností třiceti Sluncí, uvádí server IFL Science.

„Detekce gravitačních vln byla opravdu velkým průlomem, protože šlo o potvrzení klíčové předpovědi Einsteinovy obecné teorie relativity," uvedl spoluautor studie, profesor James Bullock. „Ale pak jsme se podívali blíže na astrofyziku skutečného výsledku sloučení dvou černých děr o hmotnosti třiceti sluncí. Bylo to prostě ohromující a zeptali jsme se: Jak časté jsou černé díry této velikosti a jak často se spojují?“ vysvětluje.

Na základě realistických odhadů fúze černých děr lze zjistit, kolik by jich v galaxii mělo být. Vědci předpokládali, že tyto černé díry byly tvořeny hvězdami, což omezovalo jejich velikost. Hvězdy se tvoří z mraků vodíku. Aby se plyn stal hvězdou, musí být dostatečně chladný, aby nejprve kondenzoval a pak se zhroutil pod svou vlastní hmotností. Čím je vodík čistší, tím déle trvá, než se ochladí. Hvězdy, které vznikají téměř výlučně z vodíku jsou hodně, mnohem větší.

Tyto hvězdy pak explodují a změní se v supernovu, která rozmetá obrovskou silou většinu nebo všechnu hmotu hvězdy a uvolní do vesmíru mnoho prvků těžších než vodík. Tyto prvky pomáhají ochlazovat plynný vodík rychleji a vytvářejí menší hvězdy. Takže velikost černé díry v tomto scénáři zůstává úměrná hvězdné populaci.

„Docela dobře chápeme celkovou populaci hvězd ve vesmíru a jejich hromadné rozložení, jak se narodí, takže můžeme říci, kolik černých děr by se mělo vytvořit se 100 slunečními hmotami v porovnání s 10 slunečními hmotami," řekl Bullock. „Byli jsme schopni zjistit, kolik velkých černých děr by mělo existovat, a dopočítali jsme se milionů – což je víc, než jsme předpokládali."

Témata:  Černá díra sluneční soustava

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy