reklama

Jaká znamení naznačují, že je člověk pravděpodobně chytřejší, než ostatní? Britský The Independent přináší šest základních znaků, na které se soustřeďte.

Jste sarkastičtí

Sarkasmus je určitá forma vtipu. Často jde o kousavou, někdy až zraňující formu, která vyjadřuje jisté pohrdání. Pozor, nesplést si s ironií. Pokud jste sarkastičtí, pravděpodobně jste také cyničtí a komunikaci s druhým spíše odmítáte, než že byste mu chtěli porozumět. Nová studie naznačuje, že sarkasmus může podporovat tvůrčí myšlení a vyžaduje značnou mozkovou sílu. "Aby utvořili nebo rozpoznali sarkasmus, potřebují jak vyslovovatelé, tak i příjemci sarkasmu překonat rozpor (tj. Psychologickou vzdálenost) mezi doslovným a skutečným významem sarkastických výrazů," míní autorka studie profesorka Francesca Gino. Jedná se o proces, kdy je usnadněn proces abstrakce, což podporuje kreativní myšlení.

Jste bilingvista

Mluvíte-li plynně více než jednou řečí, můžete se vyvarovat chorob jako je Alzheimer nebo stařecká demence. Navíc to podporuje váš mozek, který je efektivnější a výkonnější. Pokud tak umíte jen česky, šup na nějaké kurz.

Jste nejstarší dítě

Tento aspekt bohužel nijak neovlivníte. Starší děti mají podle jedné ze studií tendenci mít vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. I když se na první pohled zdá, že jde o genetický aspekt, ve skutečnosti jde spíše o vliv rodinného prostředí a o to, jak se ostatní členové rodiny k nejstaršímu dítěti chovají. 

Jste leváci

Na světě je jen deset procent těch, kteří jsou leváky. Studie navíc dokázala, že vynikají mnohem víc, než jejich kolegové praváci. Bylo prokázáno, že leváci mají o trochu lepší kognitivní schopnosti, než průměrný člověk. 

Jste vtipní

Už z principu jsou veselí a vtipní lidé považování za atraktivnější. Je to jejich evoluční výhoda, ale nejen to. Vtipní lidé jsou často také chytřejší. Je to pravděpodobně proto, že pokud máte silné abstraktní uvažování nebo verbální inteligenci, která je pro vtipkování důležitá, zároveň jste i chytřejší. Pokud tak dokážete důsledně vtipkovat, jste asi trochu moudřejší než průměr.

Pochybujete o své moudrosti a inteligenci

Už Sokrates v antickém Řecku řekl: "Opravdová moudrost je v poznání vlastní nevědomosti". A to byl moudrý filosof. V podstatě tím předpověděl objev Dunning-Krugerova efektu, který byl poprvé zpozorován v roce 1999. Podle tohoto efektu lze stanovit, že chytří lidé jsou schopnější a povolnější opravovat a napravovat své vlastní chyby. Pokud jste ochotni přiznat chyby a něco s nimi udělat, spíše než si tvrdohlavě stát za svou "pravdou", jste pravděpodobně chytřejší než ostatní.