reklama

Nový lék, který by nahradil využívání opiátů v lékařství, je možná na spadnutí. Jakékoliv komerčně využitelné léčivo by samozřejmě nejdříve muselo projít sérií testů a celým procesem schvalování. Už teď je však jasně, jak moc je objev významný.

Výzkum vedli vědci z texaské univerzity. Ti zjistili, že skupiny molekul se vážou na pár nervových receptorů, z nichž jeden byl doposud neprozkoumaný. Zatímco receptor sigma-1 je už dlouhodobě známý a využívaný, jeho sesterská sigma-2 byla objevena teprve před čtvrt stoletím a až letošní studie ji detailně popsala.

Oba dva receptory jsou slibnými kandidáty na cestu, která by mohla vést až k vyléčení bolesti způsobované poškozenými nervy, která je známá pod názvem neuropatie. Pokud je v mírné formě, pomáhají proti ní klasické prášky proti bolesti jako aspirin nebo ibuprofen. V boji s chronickou bolestí jsou však bezbranné.

V ten moment přichází ke slovu opiáty. Ty mohou pomoci. Jenže jsou návykové a časem je třeba zvyšovat jejich dávky. Mnozí lidé jsou na ně navíc alergičtí. A s tím by právě mohl pomoci nový lék. „Vidíme, že naše objevy mohou pomoci zlepšit kvalitu lidských životů a to je velmi uspokojivé,“ komentoval vědec James Sahn.

Dalším krokem jsou klinické testy, které musí stanovit efektivitu, dávkování a potenciální vedlejší efekty pro člověka. Předběžné výsledky jsou slibné. „Otevírá to nové cesty k léčení neuropatické bolesti bez využití opiátů,“ uvedl Stephen Martin z texaské univerzity.