Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se zbavit bolesti? Vědci pracují na léku, se kterým zapomeneme, že nás kdy něco bolelo

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Výzkumníci přišli s novou třídou léčiv proti bolesti, která funguje na principu blokování nervových cest. Novinka by tak mohla nahradit dosud používané opiáty, které jsou nebezpečné svou vysokou návykovostí a často u nich hrozí zneužití.

Nový lék, který by nahradil využívání opiátů v lékařství, je možná na spadnutí. Jakékoliv komerčně využitelné léčivo by samozřejmě nejdříve muselo projít sérií testů a celým procesem schvalování. Už teď je však jasně, jak moc je objev významný.

Výzkum vedli vědci z texaské univerzity. Ti zjistili, že skupiny molekul se vážou na pár nervových receptorů, z nichž jeden byl doposud neprozkoumaný. Zatímco receptor sigma-1 je už dlouhodobě známý a využívaný, jeho sesterská sigma-2 byla objevena teprve před čtvrt stoletím a až letošní studie ji detailně popsala.

Oba dva receptory jsou slibnými kandidáty na cestu, která by mohla vést až k vyléčení bolesti způsobované poškozenými nervy, která je známá pod názvem neuropatie. Pokud je v mírné formě, pomáhají proti ní klasické prášky proti bolesti jako aspirin nebo ibuprofen. V boji s chronickou bolestí jsou však bezbranné.

V ten moment přichází ke slovu opiáty. Ty mohou pomoci. Jenže jsou návykové a časem je třeba zvyšovat jejich dávky. Mnozí lidé jsou na ně navíc alergičtí. A s tím by právě mohl pomoci nový lék. „Vidíme, že naše objevy mohou pomoci zlepšit kvalitu lidských životů a to je velmi uspokojivé,“ komentoval vědec James Sahn.

Dalším krokem jsou klinické testy, které musí stanovit efektivitu, dávkování a potenciální vedlejší efekty pro člověka. Předběžné výsledky jsou slibné. „Otevírá to nové cesty k léčení neuropatické bolesti bez využití opiátů,“ uvedl Stephen Martin z texaské univerzity.

Témata:  léky bolest

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy