Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte strach z pavouků? Díky tomuto triku se ho můžete zbavit jednou provždy

Pavouk, ilustrační foto
Pavouk, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Strach z pavouků je spolu se strachem z výšek jednou z nejčastějších obav, kterou lidé trpí. Odborníci ale nyní přišli na trik, kterým se může této nepříjemné vlastnosti zbavit téměř každý, a při troše zručnosti to zvládnete i v domácích podmínkách.

Hmyz, pavouci, hadi. Dříve běžná součást životů našich předků, dnes v některých kulturách velmi oblíbená a výživná pochoutka. Pro jiné ale představují osminozí pavouci, "slizcí" hadi a hmyz jakéhokoliv druhu takřka noční můru.

Pokud patříte mezi ty, kteří berou nohy na ramena, kdykoliv vidí v rohu pokoje pavučinu, nemusíte zoufat. Vědci podle serveru BBC objevili nový trik, kterým mohou strach z pavouků, či přímo panickou hrůzu z nich zvanou arachnofobii, vyléčit.

Odborníci vybrali několik osob, které nevěděly, že budou čelit svému strachu v této podobě. Testovaným jedincům následně ukazovali relaxační obrázky květin, barevných a příjemných na pohled. Mezi nimi se ale nacházely i fotografie zvířat, kterých se daní jedinci báli.

Výsledek ohromil jak samotné vědce, tak i testované jedince, kteří se dokázali díky této metodě svého strachu zbavit. BBC uvádí konkrétní příklad jedenadvacetileté dívky, která trpěla panickou hrůzou z pavouků. V průběhu testu si ale její mozek tyto tvory spojil s příjemným pohledem na květiny a dívka se tak svého strachu postupně zbavovala.

"Výzkum ukázal, že mozek dokáže lépe zpracovávat informace z obávaných podnětů, když jsou prezentovány nevědomky. Lidé tak pomalu začnou ovládat svůj strach," uvedl podle serveru Publicist Report vedoucí studie Paul Siegel.

Podle odborníků tato metoda otvírá dveře léčbám mozkových poruch a dalších dysfunkcí. Daly by se tak například léčit děti, které trpí úzkostmi, depresemi a nedokáží zvládat svůj strach. Léčba obav z pavouků je však zatím první prokázaný účinek této metody, kterou si můžete zkusit i doma na vytištěných obrázcích. Důležité však je osobu, kterou chcete testu podrobit, dopředu neinformovat.

Přesto se vědci obávají, že na komplexnější nemoci založené na strachu z něčeho tato metoda zabírat nebude. Neočekávají tedy, že by pomocí obrázku dokázali vyléčit například strach z uzavřených či otevřených prostor nebo strach ze smrti.

Témata:  pavouci vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy