Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejprospěšnější koníčky podle lékařů? Tyto čiinnosti vám udělají dobře na těle i na duši

Mezinárodní den flamenka v Praze.
Mezinárodní den flamenka v Praze.
Foto: s-m-art.com

Praha - Říká se, že každý člověk by měl mít svůj koníček. Zájem u kterého tráví volný čas a přináší mu upřímnou radost a potěšení. Je velké množství možností, ze kterých můžete vybírat. Některé jsou ale prospěšnější než ty ostatní.

Věděli jste, že například zahradničení podporuje duševní zdraví? Kreativní činnost zase zvyšuje mozkovou činnost. Jsou ale i jiné činnosti vhodné pro volný čas, ze kterých můžete neuvěřitelně těžit. 

Psaní

Ano, tento koníček se netýká pouze světoznámých tvůrců bestsellertů. Může psát kdokoliv a cokoliv., včetně vás! V dnešní době počítačů, chytrých telefonů a dalších vymožeností je rukopis už tak trochu retro. Ale to to nic nemění na tom, že s tužkou v ruce můžete tvořit krásné věci a ulehčit tak vaší psychice.

Dle psychologů se psaním rukou nejen zlepšuje kreativita a zvětšuje slovní zásoba, ale vylepšuje se také myšlení, učení i celkové pochopení informací. Tato činnost má doslova terapeutický vliv.

Ať už jde o sepisování deníku, povídek, pohádek či básniček, zvyšujete si tím emocionální i mentální inteligenci. Dle odborníků je dostatečných 20 minut denně! 

Malování

I když si myslíte, že nejste nadaní umělci, vůbec to nevadí, naopak! Závěry americké studie zveřejněné v časopise Western Journal of Medicine prokázaly, že malba posiluje paměť, pozitivně ovlivňuje motorické dovednosti a spolehlivě odstraní stres i úzkost.

Vyjádření svých pocitů na plátno zabírá více než antidepresiva! Určitě se nebojte o nedostatek talentu. Zkrátka nad tahem své ruky nepřemýšlejte a nechte ji konat za vás.

Tanec

Poslech hudby a s tím spojený pohyb podle mnohých průzkumů snižuje riziko Alzheimerovy choroby. Už to je samo o sobě pádný důvod, proč  se tanci věnovat.

Nutnost zapamatovat si taneční kroky a jejich koordinace vám procvičí šedou kůru mozkovou, zvýší schopnost koncentrace a soustředěnosti. Navíc se tím i rozvíjí prostorové vnímání a dlouhodobá paměť. Svižné rytmy zlepšují náladu, podporují hubnutí a ještě zpevňují postavu. Zní to lákavě, že?  Cestování

Pokud vám zbývá ještě pár dní volna, určitě je využijte! A pokud ne, jsou tu víkendy. V úplně ideálním případě se doporučuje provádět tuto regenerační kúru  každý víkend. Nemusíte vynakládat horentní finanční prostředky. Volte cenově dostupné alternativy v podobě výletů.

Celkový odpočinek od všedních starostí předchází rozvoji infarktu a rakovině, snižuje vysoký krevní tlak i hladinu stresových hormonů. 

Vaření

Vaření předchází obezitě! Opravdu. Tím, že vaříte a kulinářsky se rozvíjíte, zabraňujete kilům navíc. A navíc jídla připravená doma jsou vždy zdravější než ta v restauraci.

Britští vědci jsou toho názoru, že při vaření dochází k výstavbě nových mozkových spojů, což je učiněným balzámem pro paměť i kreativitu. Navíc ti, kteří se stravují doma, přijímají denně o 150 kalorií méně – v porovnání s „hospodskými jedlíky“. 

A jaký koníček je ten váš? Co vás naplňuje?

Témata:  tanec recepty a vaření cestování

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy