reklama

Pokud narazíte na lidský mozek a budete mít možnost snít jej, tak byste podle odhadů pozřeli v každých 100 gramech 78 kalorií, 10 gramů tuku, 11 gramů bílkovin a 1 gram sacharidů.

Zároveň byste se ale mohli nakazit nějakou hodně nepříjemnou nemocí. Z historie totiž víme, že pojídání mozků vedlo k přenášení transmisivní spongiformní encefalopatie (TSE), tedy vzácného neurodegenerativního onemocnění, které se vyskytuje u lidí i zvířat, a které vždy končí smrtí.

Struktura poškozené tkáně připomíná mycí houbu - proto označení spongiformní. Přívlastek transmisivní naznačuje, že je nemoc přenosná.  A encefalopatie je termín, který obecně označuje poruchu funkce mozku.

Mezi druhy TSE u lidí patří Creutzfeldt-Jakobova nemoc, Gertsmanův-Strausslerův-Schenkerův syndrom, Fatální familiární insomnie nebo Kuru. U zvířat je to pak BSE, tedy nemoc šílených krav, scrapie (klusavka). 

Mezi běžné příznaky TSE patří změny osobnosti, nedobrovolné pohyby, neobvyklé pocity, nespavost, zmatenost, silné bolesti hlavy a problémy s pamětí. Další možné vedlejší účinky zahrnují psychiatrické problémy, jako je deprese, nedostatečnou koordinaci a nestabilní chůzi. V současné době neexistuje žádná léčba, která by mohla zastavit progresi některé z ruhů TSE, tyto nemoci tedy v průběhu několika měsíců až několika let končí smrtí nakaženého.

Mozek tedy ke konzumaci příliš vhodný není. A co další části lidského těla? Tělo dospělého muže obsahuje asi 80 000 kalorií a obrovské množství nasycených tuků. S konzumací jiných částí těla sice není spojována žádná choroba, přesto to ale není „nejlepší výživový nápad", uzavírá server.