Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaderná havárie v Černobylu se nedotkla jen lidí, po uzavřené zóně radioaktivní psi

Černobyl
Černobyl
Foto: Reprofoto YouTube

Nejeden majitel čtyřnohého mazlíčka si při pohledu na všechnu nevybitou energii, kterou jejich pes má, povzdychne, že má asi radioaktivního psa. Psi, kteří se probíhají po uzavřené zóně v okolí černobylské elektrárny, však skutečně radioaktivní jsou.

Snad každý ví o tom, že 26. dubna 1986 explodoval reaktor jaderné elektrárny Černobyl na území Ukrajiny. Po výbuchu přišla továrna o střechu a na okolí se snesl radioaktivní mrak. Mnoho obětí zemřelo a spousta dalších ještě žije s následky.

Kvůli radioaktivitě se Černobyl a jeho okolí, což bylo asi 120 000 lidí, muselo evakuovat během přibližně 30 hodin od výbuchu. To byl ohromně rychlé a ve spěchu a panice lidé zapomněli tisícovky psů, kteří zůstali opuštění. Uzavřená oblast černobylské jaderné elektrárny slouží jako domov téměř tisícovce psů, kteří jsou potomky zapomenutých mazlíčků.

Týmy trénovaných veterinářů se v rámci nového projektu zvaného „Psi Černobylu“ vydávají do Uzavřené oblasti černobylské jaderné elektrárny. Tam mají kastrovat, očkovat a celkově se postarat o zdraví toulavých psů, kteří žijí v okruhu 30 kilometrů od elektrárny.

Program patří pod americkou neziskovou organizaci Clean Futures Fund (CFF). Kromě výše zmíněné péče psi dostávají elektronické známky a specializované obojky, které monitorují radiaci. Díky nim by výzkumníci měli být schopni spolupracovat s místní samosprávou na porozumění toho, jak moc je areál radioaktivní.

„Byli jsme tu asi 3 a půl týdne a už jsme vykastrovali a naočkovali přes 300 psů a koček,“ uvedl Lucas Hixson pro IFL Science. Hixscon je spoluzakladatelem CFF. „Kočky děláme taky. Pokud to má vaječníky či varlata, jsme ochotni to vykastrovat.“

Jedná se prý i o otázku bezpečí pracovníků a turistů. V okolí Černobylu je bohatý turistický ruch a zvířata byla vystavena nemocem, jako je vzteklina. Veterináři se chtějí ujistit, že je případná interakce se psy bezpečná.

Podle odhadu CFF více než 250 psů žije v okolí elektrárny, minimálně 225 psů se potuluje po ulicích bývalého sovětského města a další stovky žijí v okolní přírodě. Velká část těchto psů trpí podvýživou a hrozí jim nemoci, především vzteklina od jiných psů a zvířat. CFF navíc tvrdí, že se v okolí nepohybují zvířata starší 8 let, takže život je pro ně asi dost těžký.

Ačkoliv byla zóna zcela opuštěná, navštěvují ji tisíce vědců, pracovníci bezpečnosti, dělníci a také turisté. Dá se předpokládat, že tito psi přežili tak dlouho jen kvůli jídlu a péči, které jim dodali lidé pracující v okolí města. Ti bývají k vidění, jak psy krmí a hrají si s nimi.

Okolí Černobylu je stále plné radioaktivity. Podle studie z roku 2016 měli hlodavci z Černobylu velké množství oční kataraktů způsobené ozářením. I přesto však zvířata v okolí žijí. Podle studií okolí Černobylu tam žije velké množství vlků, divokých prasat, lišek a psíků mývalovitých.

Témata:  Černobyl psi EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy