reklama

Někdy je těžké uvědomit, že aby vůdce přesvědčil ostatní členy kultu ke krvavým obětem či rituální sebevraždě, musí být přesvědčivý, okouzlující a možná vědět i něco o psychologii. A ještě podivnější představa je, že by vůdkyněmi kultů mohly být ženy.

LSD kult

Co uděláte, když jste přesvědčeni, že jste reinkarnací Ježíše Krista? Seženete si následovníky, usadíte se v domě daleko od ostatních a začnete svůj vlastní sadistický kult. Minimálně to udělala Anne Hamilton-Byrne mezi 70. a 80. lety v Austrálii. Ve své usedlosti předstírala, že je mateřskou postavou s vlastnostmi Krista.

Ve skutečnosti však adoptovala desítky dětí – dohromady jich měla 28 – a „připravovala je na apokalypsu“. Některé adoptovala legálně, s jinými jí pomohli její následovníci. Pokud měla pocit, že ji málo uctívají, bila je. Jinak jim odbarvovala vlasy a sestříhala jim vlasy do podivného sestřihu.

Ona i děti byly často pod vlivem LSD. Drogu si Hamilton-Byrne brala dobrovolně, dětem ji píchala násilím. Když se bránily, nedala je najíst a bila je. Chytili ji až ve chvíli, kdy několik dětí uprchlo a vše nahlásilo na policii.

Voodoo kněžka

Život černé ženy v Louisianě na začátku 20. století nebyl nijak jednoduchý. Proto se Clementine Barnabet obrátila k tajemnému umění voodoo. Už jako teenagerka se dostala do pozice vůdkyně kultu voodoo jménem Church of the Sacrifice (Církev oběti), který se rychle rozšířil.

Její kázání brzo bylo vražedné, její následovníci začali vraždit lidi ve spánku sekerami. Na svědomí měli nakonec 40 mrtvých. Její následovníci vraždili, aby jí prokázali svou úctu jako nejvyšší kněžce jejich církve.

Nešlo o rychlou smrt, oběti byly zbaveny údů a brutálně zabity. Sama Barnabet měla na svědomí 17 vražd. Díky tomu se zapsala do historie jako první sériová vražedkyně černé pleti.

Hvězda

Aimee Semple McPherson se dostala do lidského povědomí ve 20. letech. Byla nádhernou kazatelkou se vzhledem filmové hvězdy. A její kázání byla teatrální a vzrušující, jako bývají kázání v některých dnešních kostelech (především v Americe).

McPherson se prohlašovala za léčitelku, která mluvila cizími jazyky a uměla podle svých slov vyléčit slepé. Chtěla ke své víře přetáhnout co nejvíce lidí, proto začala populární radio show a také některá kázání nechala natočit.

Byla velmi fascinující, ačkoliv ji kritizovali, že svůj status hvězdy miluje až moc. V roce 1926 si šla zaplavat a nevrátila. Našli ji po měsíci v Mexiku, tvrdila, že ji unesli. Jednalo se o lež a americká policie ji odvezla do Ameriky. V kázáních McPherson pokračovala až do své smrti v roce 1944.

Sebevražedný kult

Bonnie Nettles založila kult Heaven‘s Gate (Nebeská brána) spolu s Marshallem Applewhite, s nímž se setkala ve škole. Tento kult věřil v křesťanství, přimíchala se do toho však také paranoia o mimozemšťanech.

Sekta věřila v UFO a před 20 lety její členové spáchali sebevraždu. Věřili, že s kometou Hale-Bopp přiletí mimozemská loď a sebevraždou jí dosáhnou. Nettles však onemocněla rakovinou dva roky před tím. Applewhite tvrdil, že pouze opustila svou zemskou formou a ve vesmíru se znovu setkají.

Meditátorka

Ching Hai je další vůdkyní kultu, který je stále aktivní. Je často zobrazena v zářícím světle. Její kult má okolo půl milionu členů po celém světě a členové ji milují za to, že přišla s metodou Quan Yin. Jedná se o meditaci, která navozuje pocit vnitřní lehkosti a klidu.

Meditace prý pomáhá ženám, aby žily nezávisle a hledaly světlo samy v sobě. A pokud potřebují vedení, měly by ho hledat u samotné Ching Hai. Zvenčí se kult zdá zcela neškodný, vlastně může znít poměrně pěkně.

Ching Hai však na tomto pěkně vydělává. Patří jí řetězec veganských restaurací Loving Hut, který lze najít po celém světě (ano, i v Praze). Kromě toho ještě vydělává na oblečení, špercích, knihách a CD, které jsou součástí spirituálního života.

„Moonies“

Asijská sekta Církev sjednocení vyslala v 50. a 60. letech misionáře z Korey a Japonska do Ameriky. Jejím vůdcem byl Sun Myung Moon. Sekta byla silně křesťanská a cestou k míru bylo mezinárodní, mezirasové a mezikulturní spojení – Moon hromadně oddával smíšené páry.

Sekta měla vymývat mozky svým členům a prohlašoval se za Pravého otce, zatímco jeho žena byla Pravou matkou. Mimo jiné byl zatčen za daňové úniky a s ženou dostal zákaz vstupu do shenghenského prostoru.

Po jeho smrti se sekta nezastavila – nyní v jejím čele stojí Hak Ja Han, jeho manželka. A ta drží sektu pevně v rukách. Jediného Boha přejmenovala z Nebeského otce na Nebeské rodiče a předělala svůj příběh, aby byl stejně důležitý jako ten jejího muže. Proto tvrdí, že ji Satan chtěl zabít, když se narodila a že Bůh její rodinu vybral, aby proti Satanovi bojovala.

Vědkyně

Brigitte Boisselier je budoucí vůdkyní sekty Raëlianismu. Teto sekta věří v mimozemský život a tvrdí, že lidstvo bylo stvořeno mimozemskou rasou, kterou označují jako Elohim. Vůdce a zakladatel sekty Claude Vorilhon – jmenován Raël – si ji zvolil jako svou nástupkyni.

Boisselier tvrdí, že je svědkyní prvního úspěšného klonování člověka v raëliánské společnosti Clonaid. Prý se jim to podařilo v roce 2001 a slibovala důkazy. Pak však prohlásila, že rodina klonovaného dítěte si nepřeje pozornost médií. Od té doby o klonování bylo ticho a celý klon je považován za hoax.

Jako současná mluvčí Raëliánů cestuje a šíří slova o raëliánské víře. Varuje lidi, že se blíží apokalypsa a konec lidstva. Jedinou spásou lidstva jsou mimozemšťané, kteří přiletí a lidstvo zachrání.

Mimozemské médium

Brazilská vůdkyně Valentina de Andrade založila Superior Universal Alignement, její následovníci věřili, že dostává zprávy od mimozemšťanů. Jedna ze zpráv jí prý sdělila, že každý narozen po roce 1981 je zlý a musí být zabit.

A tím se Vlalentina se svou sektou pustila do vraždění dětí. Dohromady mučili, znásilnili a zmrzačili 13 dětí. Valentina uprchla spravedlnosti a schovala se v Argentině, kde pokračovala ve vedení své sekty.

Sériová vražedkyně

Silvia Meraz Moreno byla spoluvůdkyní násilné sekty La Santa Muerte (Svatá smrt) v Mexiku. Tato sekta obětovala bohům živé obětí. A nikdo z obětí do toho nešel dobrovolně. První obětí byla Cleotilde Romero Pacheco, Morenina stará přítelkyně.

Brzy na to kult zabil dvě děti. Moreno dokonce zabila vlastního vnuka – usekla mu hlavu. Sekta těla pohřbila za městem. Policie je však náhodou našla, když v roce 2012 vyšetřovala jiný případ. Moreno byla v roce 2012 zatčena a nyní si ve vězení odpykává svůj doživotní trest.