Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak by vypadala srážka Země s asteroidem?

Případná srážka s asteroidem zanechá i miliony mrtvých.
Případná srážka s asteroidem zanechá i miliony mrtvých.
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Že vítr zabíjí vám dosvědčí miliony lidí, kteří žijí v oblastech s výskytem hurikánů, tornád či tajfunů. Nejvíce ztrát na životech po srážce planety s asteroidem nezpůsobí samotný náraz. Na pozoru bychom se měli mít zejména před větrem, tlakem a teplem, které vznikne v důsledku dopadu.

Clemens Rumpf z Univerzity v Southampton a jeho kolegové vypočítali riziko úmrtí, pokud by asteroid zasáhl obytnou oblast. Pracovali přitom se scénáři, kdy objekt zcela shoří před dopadem, zcela zasáhnou zemi nebo vodu. Přišli přitom na to, že vedlejší účinky v atmosféry budou pro nás nejsmrtelnější.Jak se bude asteroid obrovskou rychlostí řítit k zemi, nashromáždí kolem sebe obrovské množství tepla, které za ním vytvoří ohnivý "ocas". Vytvoří se silná tlaková vlna a větry podobné tornádům. Když narazí do země, zformuje se obrovský kráter následovaný otřesy země. Pokud dopadne do vody, pak může lidstvo očekávat obrovské desetimetrové vlny tsunami. Čím dále od pobřeží a hlubší vody dopadne, tím vyšší a silnější vlny budou.Co činí tsunami tak nebezpečným je jejich dalekosáhlý efekt. Vlny můžou cestovat tisíce kilometrů po oceánu, dokud nenarazí na pobřeží. Rumpf vypočítal, že tsunami způsobené dopadem 200 metru širokého asteroidu, který se nachází asi 130 kilometrů od pobřeží Rio de Janeiro, může způsobit více než 50 000 úmrtí.

Na druhou stranu, kdyby měl ten samý asteroid narazit do obydlené části, škody na životech budou milionové. Asi 3 procenta obětí zahyne v důsledku nárazu a 15 procent kvůli nashromážděnému teplu. Největší počet obětí však bude mít na svědomí silná tlaková vlna, která způsobí lidem utržení končetin nebo explozi vnitřních orgánů. Skupina vědců doufá, že jejich výpočty pomohou krizovým manažerům připravit se na možnou katastrofu. Naštěstí je srážka s asteroidem málo pravděpodobná. Podle vědců hrozí Zemi náraz s tak velkým objektem asi jednou za 40 tisíc let. "Jedná se o vzácnou událost, ale s potenciálně vysokými následky," říká Rumpf. Spíše než o krizové záchranné plány se teď vědci zajímají o prevenci. V pohybu je mnoho projektů věnovaných se planetární obraně. Odborníci věří, že lze eliminovat hrozby ještě ve vesmíru, pokud je dalekohled včas zachytí.

Témata:  asteroid katastrofy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy