Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chodíte pomalu? Zrychlete, nebo vám hrozí vážné nemoci, radí lékaři

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Nová vědecká studie přišla se závěrem, že lidé, kteří chodí pomalu, jsou vystaveni riziku srdeční choroby mnohem víc než ti, kteří spěchají. Studie by navíc měla mít vypovídající hodnotu, protože se prováděla na 420 tisících lidech v průběhu šesti let.

Každý zažil moment, kdy se snažil na přeplněné ulici nebo v obchodním centru předejít pomalu jdoucí návštěvníky nebo turisty. Na někoho jste možná mohli v té chvíli působit neurvale, teď se však ukázalo, že vás s takovým přístupem čeká mnohem příznivější osud. 

Pole nové studie totiž zdraví jedinci, kteří chodí pomalu, jsou až dvakrát víc náchylnější k tomu, že zemřou na jednu z nemocí srdce než ti, kteří chodí svěží chůzí. "To naznačuje, že obvyklá chůze je nezávislým prediktorem úmrtí způsobených onemocněním souvisejícím se srdcem," říká autor studie profesor Tom Yates. 

Vědci z univerzity v Leicesteru zkoumali 420 727 jedinců po dobu šesti let, aby získali ta správná data. Ukázalo se, že ti, kteří chodí pomalu, mají 1,8krát až 2,4krát větší šanci, že zemřou na onemocnění srdce. A onemocnění srdce jsou stále největším zabijákem na světě.

Výzkumníci do své studie zahrnuli i další rizikové faktory, jako je kouření či nadváha, výsledek se ale opět potvrdil, a to pro obě pohlaví. Co se však jeví jako překvapí zjištění, nemoci srdce hrozí více těm, kteří trpí podvýživou a chodí pomalu. Autoři studie věří, že chůze je ukazatelem celkového zdraví a kondice, protože je silně spojena s tolerancí vůči cvičení.

Vědci se zabývali také otázkou, zda má chůze nějaký vliv na riziko onemocnění rakovinou. V tomto případě však žádnou souvislost nenalezli. Studie není první, která zkoumala souvislost mezi chůzí a onemocněním srdce. Už v roce 2009 vyšla analýza, která tvrdila, že ti, kteří chodí pomalu, jsou vystaveni vyššímu riziku kardiovaskulárních chorob, včetně mrtvice. 

Srdeční onemocnění je často důsledkem vysokého krevního tlaku, obezity a vysoké hladiny cholesterolu. Je to hlavní příčina smrti v USA. Možná je tak čas trochu sebou pohnout. Určitě teď nechcete, aby jste to byli právě vy, koho každý obchází. 

Témata:  vědci lidé lékaři nemoc

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy