reklama

Jak Severní Korea navyšuje svůj vojenský potenciál, musí Jižní Korea i Spojené státy provést víc simulací, aby se město dobře připravilo na případné hrozby. Poslední test proběhl před 8 lety, kdy americké ministerstvo obrany počítalo s detonací 15 kilotunové hlavice nad vojenskou základnou v centru Soulu. Jednalo se o stejně silnou pumu, která byla v srpnu 1945 shozená na japonskou Hirošimu. O život tehdy přišlo 135 tisíc lidí.

Kdyby Soul čekal podobný scénář, následky by byly o dost horší. V hlavním městě teď žije přes 10 milionů obyvatel, to je populace celé České republiky na ploše 605 km². Bomba o velikosti "Little Boy" by okamžitě zničila veškeré budovy ve vzdálenosti do 150 metrů od epicentra výbuchu. Těžké popáleniny třetího stupně by utrpěli všichni v okolí jedné míle. Počet obětí by se vyšplhal až na 620 tisíc.

Po víkendovém pumovém testu zaznamenali seismologové v Číně, Jižní Koreji i Japonska zemské otřesy. Podle jihokorejských vědců otestovali na severu vodíkovou bombu o síle 50 kilotun. Tato zbraň by zabila v Soulu až 2 miliony mrtvých. Všechno ve vzdálenosti 400 metrů by se zcela vypařilo - lidské stavby a budovy i životy.

Oblast do dvou kilometrů od epicentra by zcela zničil oheň a do jedenácti kilometrů by budovy utrpěly masivní škody. Nezávislá měření z USA, Japonska i Číny přitom poukazují na to, že Jihokorejci silně podhodnotili víkendový výbuch. Některé zprávy hovoří až o 100 kilotunách TNT.