reklama

Parfémy, makeupy, líčila, deodoranty, spreje, laky na vlasy, nejen to dnes používáme takřka na denní bázi. Naši předci něco takového neznali, a stejně jako přibylo hygienických přípravků, ve vyspělých zemích není problém s dostupností vody. Nemusíme proto přemýšlet nad tím, kdy poteče teplá a kdy studená, tedy kdy je lepší se osprchovat.

Do vany zkrátka skočíme kdy se nám chce. Někdo ráno, jiný večer, jde o zvyk většinou neměnný, a považujeme ho za stejně samozřejmý, jako čištění zubů nebo mytí rukou po použití toalety. Přesto bychom právě v případě sprchy měli zbystřit.

Zatímco večerní sprchu považuje po celém dni za povinnost, ranní za příjemnou nutnost. Mnozí proto považují za nejlepší čas na sprchu právě ráno, protože jim pomůže naskočit do denního rytmu. A věřte nebo ne, podle televize Fox News právě tito lidé dělají dobře.

Lékařka Mona Goharová z americké Yale School of Medicine ranní sprchu doporučuje, zejména v den, který bude plný náročných úkolů. Voda má totiž z psychologického hlediska očistný a uklidňující efekt. Zkrátka a dobře ranní sprchování je nejlepší pro naši psychiku.

Neprohloupí ale ani ti, kdo se sprchují večer. Ti jsou na tom totiž lépe z hlediska fyziologického. Voda z nás smyje všechny nečistoty a látky, jimž byla pokožka během dne vystavena, a pleť se tak může v průběhu noci zbavovat odumřelé tkáně a regenerovat.

Souboj mezi ranní a večerní koupelí tak nemá jasného vítěze. Podle odborníků jsou obě varianty správné, protože je potřeba pečovat jak o tělo, tak o duši. Záleží proto jen na vás, které možnosti dáte přednost.