Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chcete změnit svět? Těmito nápady můžete

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.nasa.gov

Lidstvo musí čelit velkému množství problémů – od epidemií po změnu klimatu. Některé jsou náhoda, jiné jsme na sebe přivolali sami. Velké výzvy volají po úžasných nápadech. Je třeba nová technologie, vědecká řešení a chytrá řešení.

Odpad

Lidstvo se téměř topí v odpadu a není snadné se s ním vypořádat. Je třeba přestat házet odpad do moře a nechat ho povalovat se po světě. Nová řešení by nás mohla problémů zbavit.

Lékař zadarmo

V Indonésii mohou lidé vyměnit hodnotný odpad za přístup k lékaři. Je to skvělý nápad, který se pere s chudobou, nedostupnou lékařskou péčí a znečištěním v chudých zemích.

Nové silnice

Chcete se zbavit plastů? Proč to neudělat jako Indie. Ta vezme plastový odpad a mění ho v materiál, z něhož se vyrábí silnice. Kdo potřebuje asfalt?

Vyhřívání

Itálie ročně posílá 70 000 tun odpadu do Rakouska. Tam je odpad spálen a z energie vytvořené hořením vzniká elektřina. Tou se mohou vytápět domovy.

Mikroskopický prach

Vyhozená elektronika je ohromným problémem. Po celém světě jsou tuny elektroniky vyhozené na skládku. Lepší nápad je rozbít je na padrť, doslova na nano částice a vytvářen z nich nové materiály. Mohlo by to být snazší než recyklování. A lepší.

Vlaky

Vagon vlaku vyrobený ze směsi betonu a starých pneumatik více vydrží a je tišší. Navíc znovu využije 35 tun odpadu na každý kilometr železnice.

Technologie

Umělá inteligence, software i staré dobré stroje mohou být využity doslova pro dobro světa a pomoci nám vyrovnat se s problémy.

Roboti proti rakovině

Google a holandská univerzita se letos daly dohromady. Hodlají využít umělou inteligencí se schopností učení, aby byla schopná odhalit rakovinu podobně, jako to umí lidští lékaři.

Umělá inteligence proti hladomoru?

Lidstvo by mohlo využívat inteligentní přístroje, aby se zbavil rostlinných nemocích již v zárodku. Umělá inteligence by mohla identifikovat nemoci v pěstovaných rostlinách, jako je například maniok. Ten je třetím největším zdrojem karbohydrátů na světě.

ShotSpotter

Tento nový software je schopný zachytit zvuk výstřelu z pistole. Následně využije výpočetních algoritmů, aby zjistil, odkud výstřel pochází. Pak informuje autority.

Hackeři za dobrou věc

V dnešní době potřebujete myslet jako hacker, abyste hackera chytili. Ruská skupina Goup-IB shromažďuje hackery, kteří by chtěli pomoci světu. Trénuje je pak v chytání zločinců. Tato skupina má velký úspěch.

Videohry a diplomacie

Videohry mají dlouho reputaci původce násilí v dětech a teenagerech. V dnešním moderním světě však americké Ministerstvo zahraničí využívá videohry, aby děti a náctileté učila o americké kultuře a angličtině.

Vysavače oceánů

Veliké množství domácností má dnes chytrý vysavač, který popojíždí po pokoji a vysává, kde je potřeba. Švýcarská začínající organizace Envirobot se rozhodl podobnou technologii využít k čištění oceánů. Roboti „cítí“ odpad a vyrazí ho zlikvidovat.

Mobily

Mobilní telefony a počítače se vyrábí pomocí velmi vzácných materiálů (jako jsou Yttrium a Skandium). Britští vědci nyní vyvíjí technologii, která by byla schopna tyto materiály odhalit ve vzduchu a získat je z něj.

Vláda online

Estonsko, malá země na baltském pobřeží, sama sebe přezdívá „e-Estonia“. Je to první národ na planetě, který téměř všechny přední služby přesunul online. e-Estonia je otevřenou platformou, na níž můžete zaplatit účty, vyzvednout si lékařský předpis, podat daňové přiznání nebo začít podnikat.

To vše a více lze dělat bez toho, abyste opustili svůj dům. Pokud se toto prokáže, možná se k tomu přidají i ostatní země. Za předpokladu, že bude možné tento systém zabezpečit před hackery.

Rostliny

Svět botaniky je mnohdy doslova magický a nabízí nové metody, jak pečovat o životní prostředí a zachraňovat životy.

Odhánění škůdců

Kombinací klasických hospodářských rostlin s divokými rostlinami, které lze najít na podivných okrajích světa, farmáři nemusí používat tolik insekticidu. Rostliny jsou schopné odhánět škůdce samy.

Léčby nemocí

Více než 28 000 rostlinných druhů je možné v současné době užívat v medicíně. Ve výzkumech se běžně užívá jen méně než 13 % a ostatní jsou ignorovány. Čína se snaží využít i dalších k záchraně života tím, že chtějí tradiční čínskou medicínu zapojit do jejich zdravotnického systému do 2020.

Nakrmit svět

V Etiopii roste staré ovoce zvané enset. Jinak se mu také říká „banán na steroidech“. Banánu je výrazně podobný. Ovšem dokáže nakrmit mnohem více lidí než většina pěstovaného obilí. Kromě toho je poměrně odolný vůči počasí. Někdy se mu také říká „strom proti hladu“.

Příroda a její energie

Energie budoucnosti je zelená...čistá...a někdy trochu zvláštní.

Vlaky na vítr?

Holandské vlaky nyní naprosto zcela jezdí na energii získanou z větru. Nizozemí si tento cíl zadalo tak, aby do 2018 všechny vlaky byly na větrný pohon, podařilo se jim to však již v lednu.

Mech jako monitor

Evropská unie chce zavést nový sensor na zjištění znečištěného vzduchu. Měl by být levný, čistý a snadno nainstalovatelný. Klonovaný mech.

Lodě z vláken

Globální trh je velmi důležitou součástí celosvětové ekonomie. Nicméně současné přepravní lodě, které jsou pro něj mnohdy jedinou šancí, jsou drahé a špatné pro prostředí. Evropská unie nyní začíná s výrobou obrovských lodí, které jsou futuristické, recyklovatelné a vyrobené z vláken místo oceli.

Síla čůrání

Ve vývojových zemích by moč mohla být dost na nabití telefonu nebo pohánění vnitřního osvětlení. Minimálně si to myslí výzkumníci z Bristolu.

Zázračné mrakodrapy

Jeden z plánů čisté energie chce proměnit New York v ohromnou elektrárnu. Mrakodrapy by měly zachycovat větrnou a sluneční energii, což by mělo vést k šetření penězi.

Solární jezera

Lidí je ve městech hodně a zabírají velký prostor svými obydlími. Kde tedy mají být solární panely? Země, jako je Čína či Japonsko, toto řeší tak, že prostě solární panely pokládají na hladiny jezer a řek.

Rozvoj ve všech zemích

Budoucnost vyžaduje lepší život pro všechny, ať jsou kdokoliv a žijí kdekoliv.

Zabíječi komárů

Microsoft pracuje na high-tech smrtících pastích pro komáry přenášející virus Zika. Tyto pasti mají fungovat na základě učení přístroje a infračervených senzorů.

Nositelné skrýše

Studenti z Royal College of Arts přišli s neotřelým nápadem vytvořit oblečení, které může sloužit jako spacák nebo stan. Užitečné má být pro uprchlíky, ale také pro oběti katastrof, jako byl právě hurikán Harvey.

Super-baterie

Londýnský startup BBOXX rozdal 85 000 solárně poháněných bateriích, které nabíjí telefony. Rozdával je ve východní Africe a prakticky zadarmo. Je to nový způsob, jak se rodiny mohou udržet v kontaktu.

Univerzální příjem

Finsko se na začátku tohoto roku rozhodlo vyzkoušet experiment příjmu. Vybrali skupinu nezaměstnaných, kteří nyní dostávají 560 euro měsíčně. Pokud si seženou práci, příspěvek jim zůstane.

Pozměňování morku

Nemoci, jako je leukémie a lymfom, se těžko léčí. Vzniká však nová technologie, která by byla schopná ovlivnit vývoj krevních buněk v kostech. Ta by mohla být krokem správným směrem.

Města z 3D tiskárny?

Do roku 2035 bude 40 % obyvatel planety žít ve velkých městech. Minimálně tak zní odhady. To bude vyžadovat výstavbu 4 000 ubytovacích jednotek za hodinu. Tisk ve 3D by mohl být rychlým řešením těchto urgentních problémů.

Témata:  zajímavosti odpady Země 1

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy