reklama

Zlepšete svoji ergonomii následujícími čtyřmi jednoduchými a účinnými tipy pro každodenní život. Natahování se a protahování kvůli vyčištění oken, klouzání po podlaze při drhnutí dlaždic nebo zachytávání prachu v rozích při vysávání: každodenní práce v domácnosti vyžaduje vysoký stupeň pohyblivosti.

Proti vyhřeznutí ploténky nebo ústřelu se můžete chránit trénováním svých zad. Nejsou-li vaše zádové svaly dostatečně silné, měly by být všechny pohyby při provádění prací v domácnosti ergonomické. Při neopatrném shýbání se nebo kroucení můžete napínat svoji páteř a riskovat problémy se zády.

Správné zvedání a shýbání se: vědomé a řízené pohyby

Shýbání se s kulatými zády a nošení těžkých předmětů jsou špatné pro páteř a mohou vám způsobit problémy v dolní oblasti zad. Pokud však vezmete na zřetel následující tipy, nebude již zvedání těžkého kbelíku vody na stírání nebo natahování se do výklenků problémem.

1. Zvedání věcí z podlahy nebo uklízení koutů: vždy si klekněte na kolena! Při uklízení na kolenou vždy nejprve umístěte chodidla, položte jednu ruku na nohu vpředu, držte záda rovná a ohněte kolena namísto páteře, abyste dosáhli níž.

2. Nošení těžkých předmětů – například nápojových přepravek nebo kbelíků na úklid: Správné zvedání je nejdůležitější věc: postavte se blízko k předmětu, spusťte se dolů pomocí kolen, ohněte se dopředu s rovnými zády ve vzpřímeném postoji, vysuňte zadní část těla dozadu. Stáhněte pupek ve směru páteře, napněte pánevní dno, pak narovnejte kolena a zvedněte předmět. Noste předmět ve vzpřímeném postoji blízko těla a ve výšce pánve. Vyvarujte se uvolnění zad. Neprovádějte v žádném směru trhavé změny polohy vaším trupem, nýbrž celým tělem za přemisťování nohou.

3. Používání domácích spotřebičů: dbejte na ergonomii: Ne každý domácí spotřebič je pohodlný pro vaše záda. Vysavač by mělo být možné snadno používat s rovnými zády, například díky jeho teleskopické tyči a ovladači ve výšce uchopení. Akční rádius 10 metrů je pohodlný při používání.

4. Čistěte správně povrchy: Je-li to možné, upravte kuchyňské pracovní plochy pro svoji výšku! Při čištění povrchů je důležitý nejen vzpřímený postoj, nýbrž také umístění vašich nohou. Můžete chránit svá záda tím, že se postavíte před kus nábytku a budete jej čistit malými pohyby bez ohýbání doleva nebo doprava.

Dejte pozor: Občas může být bolest zad ve skutečnosti bolestí ledvin. Ledviny se nacházejí za páteří na pravé a levé straně. Důležitý charakteristický znak: Bolest ledvin nezávisí na pohybech těla, vyskytne se pouze občas a může být tupá.