reklama

Vzdělávání dětí o složitosti vědy může být velmi náročné. Jedna učitelka ale přišla s malým pokusem, do kterého zapojila své studenty. Experiment v nich měl nejen vzbudit zájem o vědu, ale zároveň jim vštípit určité hygienické návyky.

Donna Gillová Allenová chtěla své žáky poučit o důležitosti mytí rukou, plody své práce poté sdílela na Facebooku. Její lekce je poměrně jednoduchá – snažila se svým žákům vysvětlit problematiku bakterií a to, jak snadno se mohou šířit.

Použila k tomu plátky chleba, sáčky a trochu trpělivosti. „Použijete tři kusy chleba. Ukážete dětem, že jste položili kousek chleba do sáčku rukou v rukavici, pak si umyjete ruce a dáte kousek chleba do druhého sáčku čistou rukou. Nakonec necháte třetí kus chleba kolovat a necháte každé dítě ve třídě, aby na něj sáhlo. Pak jej dáte do sáčku s nápisem špinavé,“ popisuje postup pokusu. Pak už jen stačí pozorovat, jak se jednotlivé kousky chleba kvůli bakteriím mění.

Výsledky jsou dost jasné na to, aby si všichni pamatovali, že ruce je třeba si pravidelně mýt. A to platí nejen pro děti, ale i pro dospělé. Příspěvek učitelky se stal virálem a za měsíc jej sdílelo více než 70 tisíc lidí. Mnozí učitelé už k příspěvku napsali, že se chystají pokus vyzkoušet i ve své třídě.