reklama

Unikátní projekt serveru BBC je sice staršího data, nicméně je pořád aktualizován. V této kalkulačce si můžete poměrně přesně zjistit řadu zajímavých věcí. Po zadání data narození se dozvíte, kolikátí na světě jste se narodili a kolik lidí na Zemi žilo před vámi.

Na dalších stránkách můžete zjistit nejen to, kolik lidí ve Vaší zemi žije či kolik procent mužů a žen se kde nachází, ale dokonce i věk, kterého se pravděpodobně můžete dožít.

V současné době žije na planetě více než 7,5 miliardy lidí a tento počet se každým dem zvyšuje. Jen dnes se narodilo přes 140 000 lidí, zatímco jich zemřelo pouze 60 tisíc. Podíváme-li se na statistiky za letošní rok, tak na 80 milionů narozených dětí připadá méně než 35 milionů úmrtí.

Jedním ze základních čísel je počet států, a hned tady lze narazit na problém. Existují například státy ve státech, státy, které nemají svrchovanost nebo státy, na něž panuje rozdělený názor a OSN je neuznává.

Takové množství lidí žije ve 190 státech, které podle OSN nejsou zpochybněny, a dalších 19, u nichž není oficiálně uznáno, že o samostatné státy opravdu jde. OSN uznává svrchovanost 206 států, některé analýzy ale uvádí, že je na Zemi států "jen" 195. Přesné číslo tedy záleží na tom, jak kdo z nás který stát uznává.

Pokud se budeme držet posledního zmíněného počtu, pak 54 zemí leží v Africe, 48 v Asii, 44 v Evropě, 33 v Latinské Americe a Karibiku, dalších 14 v Oceánii a 2 v Severní Americe. Co do lidnatosti je největším státem Čína, kterou obývá 1,3 miliard lidí. V těsném závěsu s jen o pár stovek tisíc menším počtem je Indie.

Třetí jsou spojené státy, které mají o miliardu obyvatel méně než výše zmíněné země. Následuje Indonésie, Brazílie, Pákistán, Nigérie, Bangladéš, Rusko a první desítku uzavírá Mexiko.

Nejmenší počet lidí má Holy See of Rome spadající pod vatikánskou samosprávu, konkrétně více než 800 obyvatel. Druhým nejmenším státem je Tuvalu s necelými deseti tisíci obyvateli, poté Nauru, Palau, San Marino a Monaco.