Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Víte, kolikátí jste na světě? Zjistěte, kolik lidí na Zemi žilo před vámi

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik lidí v historii Země na naší planetě žilo? A kolikátí v pořadí jste vy? Takové číslo je zdánlivě prakticky nemožné zjistit, lidé se po narození, na rozdíl od filmů ve stylu science fiction, neštítkují, přesto se dá vědeckými metodami alespoň přibližně odhadnout, kolikátí na světě jste. A kolik desítek miliard lidí žilo před vámi.

Unikátní projekt serveru BBC je sice staršího data, nicméně je pořád aktualizován. V této kalkulačce si můžete poměrně přesně zjistit řadu zajímavých věcí. Po zadání data narození se dozvíte, kolikátí na světě jste se narodili a kolik lidí na Zemi žilo před vámi.

Na dalších stránkách můžete zjistit nejen to, kolik lidí ve Vaší zemi žije či kolik procent mužů a žen se kde nachází, ale dokonce i věk, kterého se pravděpodobně můžete dožít.

V současné době žije na planetě více než 7,5 miliardy lidí a tento počet se každým dem zvyšuje. Jen dnes se narodilo přes 140 000 lidí, zatímco jich zemřelo pouze 60 tisíc. Podíváme-li se na statistiky za letošní rok, tak na 80 milionů narozených dětí připadá méně než 35 milionů úmrtí.

Jedním ze základních čísel je počet států, a hned tady lze narazit na problém. Existují například státy ve státech, státy, které nemají svrchovanost nebo státy, na něž panuje rozdělený názor a OSN je neuznává.

Takové množství lidí žije ve 190 státech, které podle OSN nejsou zpochybněny, a dalších 19, u nichž není oficiálně uznáno, že o samostatné státy opravdu jde. OSN uznává svrchovanost 206 států, některé analýzy ale uvádí, že je na Zemi států "jen" 195. Přesné číslo tedy záleží na tom, jak kdo z nás který stát uznává.

Pokud se budeme držet posledního zmíněného počtu, pak 54 zemí leží v Africe, 48 v Asii, 44 v Evropě, 33 v Latinské Americe a Karibiku, dalších 14 v Oceánii a 2 v Severní Americe. Co do lidnatosti je největším státem Čína, kterou obývá 1,3 miliard lidí. V těsném závěsu s jen o pár stovek tisíc menším počtem je Indie.

Třetí jsou spojené státy, které mají o miliardu obyvatel méně než výše zmíněné země. Následuje Indonésie, Brazílie, Pákistán, Nigérie, Bangladéš, Rusko a první desítku uzavírá Mexiko.

Nejmenší počet lidí má Holy See of Rome spadající pod vatikánskou samosprávu, konkrétně více než 800 obyvatel. Druhým nejmenším státem je Tuvalu s necelými deseti tisíci obyvateli, poté Nauru, Palau, San Marino a Monaco.

Témata:  lidé Země 1 děti

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy