reklama

Umělá inteligence dnes dokáže mnohé. Pozná, kdy máte hlad, umí uvařit, vyrábět automobily nebo je sama řídit. Robotika se využívá v řadě oborů a výjimkou není ani lékařství. V dohledné době by právě tady mohla přinést zvrat v podobě předpovídání smrti.

Právě umělá inteligence totiž může odpovědět na jednu z nejobtížnějších otázek na světě, a sice jak dlouho bude člověk na této planetě ještě žít. Tvrdí to alespoň výsledky výzkumu Australské univerzity v Adelaide.

Lékaři a vědci použili umělou inteligenci na to, aby předpověděla, který ze zkoumaných pacientů s největší pravděpodobností v příštích pěti letech zemře. Výsledky studie byly publikovány ve vědeckém časopise Scientific Reports.

Robot přitom nemusel vůbec přijít do kontaktu s lidmi. Stačil mu pouze výsledek CT vyšetření 48 osob, z nichž všichni byli mladší 60 let. Umělá inteligence pak byla schopna vyhodnotit jejich zdravotní stav na základě obrovského množství dat a zjistit, kdo má šanci na přežití. 

Ukázalo se, že i v tomto ohledu má robotika ohromný potenciál. Zatímco pro lékaře je totiž mnohdy příliš složité srovnávat zdravotní stav všech orgánů a předvídat jejich životnost, stroj tyto informace dokáže zpracovávat mnohem efektivněji. Může také předvídat jiné zdravotní problémy vyplývající ze současného stavu pacienta, jako je například riziko infarktu.

Radiolog a autor studie Luke Oakden-Rayner tvrdí, že robot je schopen rozpoznat symptomy onemocnění mnohem lépe, než lékař, který v praxi potřebuje na podobnou diagnostiku rozsáhlé školení. Umělá inteligence se tak pravděpodobně začne využívat právě i při diagnostice onemocnění a předvídání vývoje zdraví.