Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stěžujete si na nedostatek spánku? Podle vědců to může být prospěšné

Dívky v depresi, ilustrační fotografie
Dívky v depresi, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Pro toho, kdo trpí častými depresemi, mají vědci kontroverzní lék. Příliš dlouhý spánek nebo chronická nespavost může vaše stavit jenom zhoršit. Pokud ale spánek úplně vynecháte a budete ho šidit den co den, vaše deprese mohou zmizet.

Nový výzkum zveřejnil vědecký magazín The Journal of Clinical Psychiatry. Předchozí studie na toto téma již jistou korelaci mezi nedostatkem spánku a zlepšení symptomů deprese prokázaly. V roce 2002 například vyšla studie, která tvrdí, že jedna noc nedostatečného spánku může zlepšit kondici až 60 procentům lidí, kteří trpí depresemi. Podobná studie vyšla také v roce 2010. 

Současná studie sestává z meta analýzy 66 nezávislých spánkových studií provedených mezi lety 1974 a 2016. Z analýzy vyplynulo, že nedostatek spánku rapidně tlumí symptomy deprese u téměř poloviny pacientů. 

"Více než 30 let uplynulo od objevu antidepresivního účinku nedostatku spánku. Dodnes však nemáme účinné vysvětlení jak přesně k léčbě symptomů dochází a jak tak dosáhnout nejlepších klinických výsledků," říká analytik Philip Gehrman z univerzity v Pensylvánii. "Naše analýzy přesně popisují, jak efektivní spánkový nedostatek je a jakému typu populace by měla být ordinována," dodává. 

V celkem 66 studiích byly zaznamenány různé případy výzkumu korelace. Zkoumali se lidé s totálním nedostatkem spánku, ale i s částečným, stejně jako s krátkým a dlouhým. Částečný nedostatek spánku, při kterém pacient spal jenom 3 až 4 hodiny v noci a následně byl vzhůru po dobu 20-21 hodin, byl stejně účinný při snižování symptomů deprese, jako když člověk nespí celých 36 hodin. Deprese se snížily u 45-50 procent pacientů. 

"Tyto studie v naší analýze ukazují, že nedostatek spánku je efektivních pro mnohé pacienty," říká výzkumnice Elaine Bolandová. "Bez ohledu na to, o jakou formu nedostatku spánku nebo typ deprese  jde, jsme našli téměř ekvivalentní míru reakce," dodala. 

To, že existuje korelace mezi nedostatkem spánku a zlepšením symptomů u pacientů s depresemi neznamená, že může nahradit jiné léčby. Navíc vědci stále neví,čím je způsobeno to, že nedostatek spánku vede k rychlému a výraznému snížení symptomů deprese.

"Tato zjištění podporují význam účinku nedostatku spánku a naznačují potřebu budoucích studií, které se zaměří také  na neurobiologické mechanismy účinku a na moderátory léčby depresí nedostatkem spánku," dodávají výzkumníci. 

Témata:  vědci spánek deprese

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy