Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik let života nám ještě zbývá? Klíčem je podle vědců čich

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Lidé kolem vás napínají nosy a čichají. Něco jim voní, nebo naopak zapáchá. Vy ale nic necítíte. Pokud se vám někdy taková situace stala, měli byste zbystřit. Podle vědců by vám totiž mohlo jít o zdraví.

Čich patří u člověka k podceňovaným smyslům. Podle nejnovějšího zjištění bychom ale náš nos měli začít brát smrtelně vážně, a to doslova.

Lékař totiž podle citlivosti čichu dokáže zjistil, kolik let života nám ještě zbývá. Podle serveru The Economist to ukazuje aktuální studie vědců z Chicagské univerzity zveřejněná v časopise PLOS One.

Skoro 40 procent účastníků, kteří měli podle testů velké problémy s čichem, zemřelo do pěti let od provedení výzkumu.

Stejný osud potkal i pětinu osob, která vykazovala mírnější problémy s tímto smyslem. Do pěti let přitom zemřelo jen deset procent testovaných, kteří měli takřka bezchybný čich.

"Naše poznatky mohou být užitečným klinickým testem, rychlou a nenákladnou metodou, jak odhalit nejohroženější pacienty," tvrdí hlavní autor studie Jayant Pinto. Ztráta čichu je podle něj varovným signálem, podobně jako úmrtí kanárka, kterého havíři používali jako svérázný indikátor úniku plynu v dole.

Úkolem dobrovolníků bylo poznat pětici vůní - mátu, rybu, růži, pomeranč a kůži. Do pěti let od pokusu přitom zemřelo 39 procent dospělých, kteří v tomto testu udělali chybu u nejméně čtyř vůní.

Témata:  lidé nemoc vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy