Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blíží se pátek třináctého. Proč se ho lidé tolik bojí?

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Přesně dva týdny zbývají do dne, který má řada lidí po celém světě nejméně oblibě. Není se čemu divit, kolem pátku 13. se strhla točí řada mýtů a pověr, které sahají tisíce let do minulosti. Nakolik je ale strach z tohoto dne oprávněný?

Strach z pátku 13. se datuje do biblických časů. Právě v pátek nabídla Eva Adamovi jablko hříchu, v pátek zabil Kain Ábela a v pátek také začala potopa světa a zmatení jazyků v Babylonu. Ježíš Kristus byl v pátek třináctého ukřižován, u Poslední večeře sedělo třináct lidí, a tím třináctým byl zrádce Jidáš.

Pátek nebo číslo 13 ale nefigurují pouze v zmiňovány křesťanství. V severských příbězích například figuruje dvanáct bohů a třináctý nezvaný bůh Loki, který zabitím boha Baldera přinesl na Zem tmu. Podobných příkladů bychom ale našli nespočet i ze současnosti.

V pátek 13. října 1929 nastal černý pátek na burze, došlo k explozi rakety Apollo 13, a při teroristickém útoku v Paříži zemřelo 140 lidí. Smůla nás v tento den zkrátka provází i dodnes.

Pravdou je, že ačkoliv jde jen o číslo v kalendáři a den jako takový není ničím výjimečným, strach z něj reálný je. Může totiž přerůst v psychickou poruchu, triskaidekafóbii, kterou trpí řada lidí po celém světě. Ti v tento den raději nevylézají z postele a neopouští své domovy.

U Čechů situace tak hrozná není. Průzkumy společnosti NMS Market Research ukázaly, že jen 6 procent našich spoluobčanů se tohoto dne obává, avšak povětšinou zcela zbytečně. Některé pojišťovny sice hlásí  v tyto dny větší míru nehod, ty má ale většinou na svědomí fakt, že se jedná o pátek, a mnohdy i podvědomé očekávání toho, že se něco špatného stane.

Za dva týdny nás čeká poslední pátek 13. v tomto roce. Pak si můžeme na dlouhou dobu oddechnout. V příštím roce se ho totiž dočkáme jen v dubnu a v červenci, v roce 2019 dokonce až v září.

Témata:  lidé pátek 13.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy