reklama

Jak poukazuje server Business Insider, některé populární praktiky, které jsou považovány za „zdravé návyky", jsou prostě nepravdivé nebo jsou založeny jen na velmi skromných důkazech.

Papírový záchodový sedák

Na některých veřejných toaletách je možná najít papírovou vložku, která se pokládá na záchodové prkénko. A pokud tam není, možná si prkénko obkládáte toaletním papírem. Jak ale poukazuje server, je velice nepravděpodobné, že byste ze záchodového prkénka chytili nějakou infekci. Například virus HIV nebo herpes nepřežije příliš dlouhou dobu mimo vhodné a teplé prostředí – jakým je třeba lidské tělo. Lidská kůže navíc dokáže efektivně blokovat potenciálně škodlivé patogeny.

Glutaman sodný

Celá řada z nás už jistě slyšela, že glutaman sodný, který se používá se v potravinářském průmyslu jako přídavná látka pro zvýšení intenzity chuti pokrmu, má na lidské tělo nežádoucí účinky. Řada z nás se mu proto snaží vyhýbat. Pravdou ale je, že žádná studie je nedokázala nesporně prokázat.

Nežádoucí účinky spojované s glutamanem - jako je zvracení, studený pot, ztuhlé svaly, migréna, bušení srdce či závratě - byly shrnuty pod název „Syndrom čínské restaurace“ anebo Kwokova nemoc, avšak není příliš jasné, zda za potíže Roberta Ho Man Kwoka, podle kterého je tento syndrom pojmenován, a ostatních návštěvníků čínských restaurací, může opravdu glutamát anebo jiné exotické přísady.

Při běžné konzumaci je glutamát sodný pravděpodobně bezpečný, tělo jej dokáže bez problémů metabolizovat. Zcela bezproblémová hranice je podle expertů 120 mg/kg hmotnosti člověka. Smrtelná dávka pro krysu je 16,6 g/kg orálně. Kupříkladu u kuchyňské soli jsou to 3 g/kg. Glutamát je tedy pro krysu podstatně méně toxický než běžná kuchyňská sůl. Glutamát se účastní činnosti centrálního nervového systému jako neurotransmiter, existuje proto spekulace, že vysoké a časté dávky v krevní plazmě mohou poškozovat mozek.

Mikrovlnné trouby

Ohřívání jídla může zcela jistě zničit nutriční hodnotu pokrmu. Přesto není použití mikrovlnky více škodlivé než jakákoliv jiná metoda vaření jídla – a to navzdory tomu, že celá řada lidí věří, že není dobré v ní připravovat jídlo. Navíc také panuje pověra, že ozařování paprskem mikrovlnného záření způsobuje nesnesitelné bolesti a další zdravotní problémy. Pravdou ale je, že zatím nikdo definitivně neprokázal, že mikrovlnné trouby škodí zdraví.

Mazání rukou antibakteriálním gelem

I když se tyto gely jmenují antibakteriální, nemají lepší účinnost při zabíjení bakterií, než tradiční voda a mýdlo. Naopak existují patogeny, jako je škodlivý norovirus či bakterie Clostridium difficile, které jsou vůči těmto gelům imunní.

Norovirus přitom způsobuje epidemickou akutní virovou gastroenteritidu. Způsobuje jedno z nejčetnějších virových onemocnění z vody a potravin vůbec, ale přenáší se i přímým kontaktem. Clostridium difficile bakterie, která způsobuje průjem nebo jiná onemocnění trávicího traktu v situacích, kdy je běžná střevní mikroflóra potlačena antibiotiky.

Užívání multivitamínů

Bez vitamínů, jako jsou A, C a E lidé nemohou žít. Ovoce a zelenina je však plná těchto vitamínů a tak je užívání populárních multivitamínů ve většině případů zbytečné – tedy pokud člověk netrpí určitými problémy. Většinu vitamínů tělo prostě vyloučí například v moči.

Nízkokalorická jídla

Vyřadit z jídelníčku tučná jídla vám může pomoci snížit váhu. Výzkum, který trval celkem 8 let a do kterého se zapojilo 50 tisíc žen však ukázal, že nízkokalorická dieta nesníží riziko rakoviny prsu, rakoviny tlustého střeva či nemocí srdce. Navíc strava bohatá na zdravé tuky může snížit riziko vzniku srdečních chorob.

Práce ve stoje

Moderní jsou dnes počítačové stolky, u kterých lidé stojí. Když člověk stojí, spálí více kalorií než při sezení, to je známá věc. Zároveň však neexistuje důkaz, že celodenní stání je z dlouhodobého hlediska zdravější než sezení.